Az emberek csaknem kétharmada szeretne vasárnapi nyitva tartást

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

A interneten összedobott pénzből elkészült közvélemény-kutatás szerint 62 százalék támogatja, hogy nyitva legyenek a boltok vasárnap – találta meg a Cink.


Egyetlen csoport van, akik támogatják a zárva tartást, a 8 általánosnál alacsonyabb végzettségűek (56 százalékuk). Leginkább ellene pedig a külön élő párok vannak (82 százalékuk).


Balla Péter kezdeményezte a közvélemény-kutatást. Az Indiegogon gyűjtött arra 1300 eurót a netezőktől, hogy három közvélemény-kutató céget is megbízzon azzal, hogy feltegyék ugyanazt az egyetlen kérdésre szorítkozó kutatást.

Most a Medián kutatására derült fény.Korábban már nyilvánosságra került egy másik megrendelt kutatás eredménye is. Az Ipsos akkor azt hozta ki, hogy az emberek 64 százaléka ellenzi a vasárnapi zárva tartást.


Az Ipsos továbbá egy saját közvélemény-kutatást is végzett a témában, a felnőtt lakosság több mint kétharmada (68 százaléka) inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással. Ebből az is kiderült, hogy a magyar lakosság 22 százaléka a hét utolsó napján vásárolt eddig élelmiszer- és háztartási cikkeket, 12 százalékuk pedig ekkor nézelődik vagy vásárol ruházati, lakberendezési vagy műszaki boltokban.