Az embercsempészeknek nem tetszik az osztrák autósok akciója

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Egy aktivista szerint az embercsempészek megvertek egy menekültet amiért elárulta a többieknek, hogy osztrák autósok érkeznek, és ingyen elviszik őket Ausztriába, tette közzé a Twitteren az Index újságírója.


A menekültet annál a budapesti szállodánál támadták meg Budapesten, ahol mintegy 150 ember már az előtt összegyűlt, hogy az Ausztriából érkező konvoj megérkezett volna, hogy Bécsbe vigye őket. Az embercsempészek eltitkolták a menekültek elől, hogy ingyenes segítség érkezik. Mint később kiderült, a hotelben várakozók közül többeket a Keleti pályaudvarra szállítottak az aktivisták, de így is sokan maradtak a szállodában, számolt be róla a Kettős Mérce blog, amely szerint a verés után a rendőrök is kimentek a helyszínre, de nem maradtak ott.A X. kerületi háromcsillagos szállodára délután 6-kor a konvoj egyik szervezője is felhívta a Keleti pályaudvaron tartózkodók figyelmét a Facebookon, majd a felhívás eltűnt a közösségi oldalról.

A mintegy 150-200 autóból álló konvoj kora délután érkezett Nickelsdorfba Ausztriából, és Győrben, Budapesten, illetve Hegyeshalomnál vették fel a menekülteket, akiket aztán továbbvittek a bécsi pályaudvarra. Késő délután az első autók már megérkeztek az osztrák fővárosba. Este nyolc előtt a II. János Pál pápa térre és a Keleti pályaudvarhoz is több osztrák rendszámú autó és kisbusz futott be.

Volt, akinek nem jutott hely, mivel egyes sofőrök csak családokat vettek fel, de az ott maradóknak vonatjegyet vásároltak Ausztriába.Az utolsó autó a Keletitől vasárnap este 9 óra körül indult el, és az újra összeállt konvoj az M1-ről ment tovább Bécs felé, körülbelül fél 10-kor.