Az embercsempészek akár fegyvert is fognak a vonakodó migránsokra

Forrás: MTI/AP/Olasz haditengerészet

-

Egy jobb élet reményében érkeztek az anarchiába süllyedt Líbiába.


Líbiából sok migránst embercsempészek kényszerítenek Európába – áll a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tanulmányában. Joel Millman, az IOM szóvivője szerint az embercsempészek néha fegyverrel kényszerítik az embereket az Európába tartó hajókra, családtagjaiktól pedig váltságdíjat csikarnak ki.

Az IOM szerint a megkérdezettek 56 százaléka vándorlása végállomásának szánta Líbiát, és alig 30 százalékuk felelte azt a kérdezőbiztosoknak, hogy Olaszországba, Franciaországba vagy Németországba akar utazni. A megkérdezettek főként fiatal férfiak, akik Nigerből, Egyiptomból és Szudánból érkeztek; 90 százalékuk azt mondta, a jobb megélhetési lehetőség vonzotta az észak-afrikai országba.

Ez azért meglepő válasz, mert Líbiában évek óta teljes káosz uralkodik. A kőolajban gazdag országot Moammer Kadhafi 2011-es bukása után egymással harcoló milíciák uralják. Tavasz óta – nemzetközi támogatással – egységkormány működik Tripoliban, de annak tényleges hatalma kicsi, és Tobrukban még mindig van egy el nem ismert, párhuzamos hatalmi struktúra.