Az ember új ősét találhatták meg Dél-Afrikában

Fotó: University of the Witwatersrand / Brett Eloff

-

Homo naledi névre hallgat az emberiség egy frissen felfedezett őse. A kutatók egy része örömmel üdvözli az új családtagot, másoknak viszont fenntartásaik vannak.


A Johannesburgtól ötven kilométerre található Rising Star barlang egy kis, sötét kamrájában találták meg a Homo naledi csontmaradványait. A barlang negyven méterrel van a felszín alatt, egy olyan Dinaledi nevű teremben, amelyet egy csak rendkívül karcsú barlangászok tudtak megközelíteni. Hat régésznő tárta fel és hozta felszínre a Homo naledi csontjait. A feltárást videón is rögzítették, üvegszálon továbbították a lent dolgozók kamerájának képét a 3,5 kilométerrel arrébb levő bázisra.A lelet nagynak számít: 1500 csontdarabot hoztak felszínre, amely legalább 15 ősemberhez tartozott. Nagy részük csecsemő vagy fiatal, de van a csoportban egy nagyon idős Homo naledi is. A barlang pedig még messze nincs teljesen feltárva.

A kutatócsoport a helyi Seshoto nyelv csillag jelentésű naledi szavából képezte az új emberfaj nevét. Egyes szakemberek szerint azonban ez nagyon elsietett volt, a csontmaradványok alapján simán lehet, hogy a Homo erectus fajhoz tartoztak az ősemberek. A felfedezés egyelőre nem írta felül, amit eddig tudtunk az ember fejlődéséről, inkább érdekességnek számít.A naledik férfijai másfél méter magasak lehettek, a nők valamivel alacsonyabbak. A régészek szerint kis agykoponyájú, hosszú lábú emberek voltak. Az agyuk mérete inkább a gorilláéhoz hasonló, a mellkas is a majmokéra emlékeztet. A kezeik viszont már szerszámok használatára alkalmas, fejlett végtagok. A Homo naledi lába és bokája arra utal, hogy felegyenesedetten járt, az ujjai viszont még a sok időt fán töltő majmokéra hasonlítanak.A barlangot korábban megbolygatták, a kutatók pedig egyelőre nem tudták megállapítani a csontok korát. Lehetnek 3 millió évesek, de sokkal fiatalabbak is.