Az ember, aki vidámságot csempész a Fidesz-kormányzásba

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs / MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Sokakat meghökkentett L. Simon László hétfőn a Parlamentben, amikor azt kérdezte, hogy ha tényleg négymillió szegény él az országban, akkor miért követelik, hogy vasárnap vásárolni lehessen. Ha már unja a papírízű, előre betanult fideszes szlogeneket, a költő-kultúrpolitikus-miniszterelnökségi államtitkár megnyilvánulásai garantáltan kizökkentik az egyhangúságból. Összegyűjtöttük a tíz legjobbat.


01

Ez neked cikk?

L. Simon előszeretettel osztja ki a sajtót, szerinte komoly híradó nem foglalkozik olyan bulvártémákkal, hogy a miniszterelnök apjának a cége mennyi állami megrendelést kap, egy szakmai konferencián pedig arról beszélt, hogy a sajtószabadságot nem a kormány intézkedései veszélyeztetik, hanem a gyenge színvonal és a tulajdonosok érdekei. Ugyanott azt is mondta, hogy az utánpótlás nevelésében szívesen részt vállalnának, mert amilyen módon a sajtó ír a kormányról, az „nem segíti” munkájukat. 


02

Hadoválni a gyerekszegénységről

„Nem hadoválni kéne a gyerekszegénységről, meg hadoválni a korrupcióról, hanem be kéne látni, hogy mik a valóságos problémák az országban” - dorongolta le  júniusban az ellenzéket, amikor az MSZP-s Harangozó azt mondta, hogy a bevándorlóellenes kampánnyal csak el akarja terelni a figyelmet másról. Például az említett két dologról.


L. Simon szerint „demagógiacunami” volt Harangozó felszólalása, amiben az egészségügy, az oktatás állapotáról és a kivándorlásról is beszélt.


03

Ne legyünk már álszentek

Meghívásos pályázatnál mit kellett volna csinálnom? Felcsapnom a Szaknévsort, és meghívnom olyan céget, akit nem ismerek? Ezzel a parádés riposzttal szerelte le a kíváncsiskodó újságírókat, akik arról érdeklődtek, hogy miért az ismerőse cégét bízta meg L. Simon egy feladattal, állami pénzből, meghívásos tenderen. Azt is mondta, hogy ő a rá bízott közpénzzel akkor gazdálkodik felelősen, ha tudja, hogy az elvégzett munka jó lesz - mint ahogy csempézni is olyan mestert hív az ember, akiről tudja, hogy olyan munkát végez, hogy fél év múlva nem jön majd fel a csempe.04

Mi is van a saját javaslatomban?

L. Simon nem ismeri a saját javaslatát - harsogta az RTL Klub híradója, amikor a reklámadó-tervezethez beadott egyéni módosító indítványáról kérdezték a politikust. L. Simon először azt mondta, hogy a Google-n és a Facebookon hirdető magyarokra nem vonatkozna az egész reklámadó, és mindenki félreértelmezte a jogszabályt. Aztán a törvény szövegét ott helyben átböngészve kiderült, hogy ő tudja rosszul, de akkor már nem készült új interjú vele.05

Várkert Bazár? 300 év múlva kész!

Senki ne csodálkozzon, ha még párszor átadják a Várkert Bazárt, hiszen L. Simon László világosan megmondta szeptemberben a HírTV-nek, hogy 2-300 év, mire elkészül. Egyben egy kicsit oda is szúrt a tévének, ami nem volt meglepő, hiszen éppen akkor kezdett nyilvánvalóvá válni a tulajdonos Simicska Lajos és Orbán Viktor közötti feszültség. L. Simon azt mondta, az a kérdés, hogy lesz-e olyan helyzetben a tévé, hogy majd erről tudósítson 2-300 év múlva. Állítólag a sajtótájékoztatóról kifelé még oda is szólt a riporternek, hogy nehéz lesz az élet a HírTV-nél, ha ilyen kérdéseket tesznek fel.06

Zacskós gyerekek

Remekül szórakozott a közélet azon, hogy kiderült: a költő L. Simon még jóval a vasárnapi zárva tartás ötlete előtt versben énekelte meg a vasárnapi bevásárlás elviselhetetlen borzalmait. Ami persze egyúttal azt is jelenti, hogy ő is volt bevásárolni mise és családi programok helyett a hét utolsó napján. A mű címe:Bevásárlás, megjelent a Magyar Napló által megjelentetett Az év versei 2014 című kiadványban.


Két sín közé szorulva
tolom a kocsit a végtelen polcok mentén:
zacskós gyerekek,
tartósított életkezdemények,
elősütött ábrándok,
félkész valóság
a lejárt szavatosságú vágyak mögé rejtve.
Szép, napos, nyári vasárnap este.

07

Lázár János piruettezik

Sajnos L. Simon László nem szólalt meg az ügyben, így most csak egy képet tudunk mutatni. Az alábbi, Lázár Jánost ábrázoló festményt a művésztől, drMáriástól vette meg L. Simon, hogy főnökének, Lázárnak adja. Sajtóhírek szerint félmillió forintot adott az alkotásért, melynek címe: Lázár János piruettezik, miközben piros hó esik.


Lázár János, festmény, piros hó


08

Rolexet nem villantunk, csak hordunk

Nincs azzal gond, ha vagyonosak a politikusok, mert így arra tudják fordítani az idejüket, hogy a közjót szolgálják, mondta az ATV-nek decemberben, amikor éppen attól volt hangos a sajtó, hogy Pokorni Zoltánnak elege lett egyes fideszesek urizálásából. Ugyanebben az interjúban még azt is kifejtette, hogy „nem a politikusok emelgetik fel a karjukat és mutogatják az órájukat, hogy tessék lefotózni, milyen órát örököltem a dédpapától, hanem lefotózzák, és utána nem átallják azt írni, hogy XY Rolex órát villantott”.


09

Elveszett a postán

Tavaly novemberben a kitiltási botrány és a zavaros kormányzati nyilatkozatok kapcsán - ki miről tudott, Vida Ildikó NAV-elnök kit, hogyan tájékoztatott a kormányzatban - L. Simon egy interjúban azt mondta, senki nem hazudik, bármi lehet a háttérben. Például olyasmi is, hogy Vida Ildikó levelét elkavarta a posta.10

Éjjel nem süt a nap

A villamos energia gazdaságos tárolása ipari méretekben még nem megoldott, (...) ennek ellenére áramra éjszaka is szükség van, illetve akkor is szükség van, amikor nem fúj a szél, nem süt a nap, azaz egyértelmű, hogy a megújuló energiaforrások kizárólagos preferálása nem jelent biztonságos áramellátást, mondta a politikus tavaly szeptemberben a Paks II-ről szóló parlamenti vitában, mindenkit meghökkentve. A megújuló energiáról lehet mondani, hogy drága, hogy nem állandó hatékonyságú, szezonális, de ezzel az érvvel nem nagyon szokták támadni.


L. Simonnak abban egyébként igaza van, hogy nincs olyan ország, amely kizárólag megújuló energiákat használ, de a tendencia az, hogy a magukra valamit adó országok ezeket igyekeznek fejleszteni, másrészt Magyarország nagyon kevés szél- és napenergiát használ a nyugati országokhoz, de még a csehekhez képest is.