Az ember, aki másodszor született újjá a Bataclanban

Fotó: AFP / JACQUES DEMARTHON

-

Harminc évvel ezelőtt minden idők egyik leghírhedtebb stadionkatasztrófáját élte túl, pénteken pénteken a párizsi terroristák elől menekült meg.


Az biztos, hogy Massimilian Natalucci őrangyala megdolgozik az állásáért, hiszen immár második alkalommal mentette meg a 45 éves olasz férfi életét. Natalucci 1985. május 29-én az apjával és a nagybátyával ott volt Brüsszelben a Heysel-stadionban a Juventus-Liverpool mérkőzésen, amikor az angol csapat drukkreinek rohamától pánikba esett olaszok (zömmel Natalucciékhoz hasonló családos szurkolók) fejvesztve menekülni kezdtek, a tömegjelenetben pedig 39-en meghaltak és 600-an megsérültek. A történtekről éppen pénteken emlékezhettünk meg, amikor a Belgium-Olaszország felkészülési találkozó 39. percében megállt a játék, és a csapatok egy perces gyászszünettel adóztak az elhunytak emlékének.


A Belgium-Olaszország mérkőzés 39. percében a játékosok a Heysel-tragédia 39 áldozatára emlékeztek


Natalucci akkor megúszta (ahogy a rokonai is), pénteken pedig ott volt a párizsi Bataclan klubban, ahol a terroristák tüzet nyitottak a közönségre.

„Láttam a terroristákat, három méterre voltak tőlem – idézte föl a péntek éjszaka rémségeit a Corriere Adriatico című lapnak. – Hallottam a lövéseket a koncert alatt. Két férfit láttam gépfegyverekkel, akik lőni kezdtek, és vagy tíz percig megállás nélkül lőttek ránk. Szerintem vagy 5000 töltényt kilőhettek. Az egyik el is talált.”

Natalucci szerencséje az volt, hogy be tudott bújni a színpad alá, majd egy alkalmas pillanatban, másokkal együtt a színpad mögött kiosont a teremből, és a vészkijáraton át a tetőre menekült.„Nagyjából ötvenen érhettünk biztonságba. Két órán át ültünk némán a tetőn, mikor megérkeztek a kommandósok, és kiszabadították a túszokat. Péntek éjjel újra átéltem a Heysel-stadion rémálmát.”

A rokonság csodát emleget, szerintük a férfi annak köszönheti a csodával határos meneküléseit, hogy nyolcéves korában megcsókolta az azóta szentté avatott II. János Pál pápa.