Az eltűnt födém nyomában: a Sziget után is leáll a szentendrei HÉV

-

Újabb nem várt feladat támadt a budai fonódó villamos építése közben a Batthyány téren. A szentendrei HÉV biztosítóberendezéseit tároló termet kell helyrepofozni, a beázások ugyanis óriási üreget vájtak bele. A Sziget fesztivál után újabb többnapos forgalomkorlátozásra kell készülni.


A BKK megerősítette a VS.hu értesülését, hogy a Batthyány téren a HÉV biztosítóberendezéseinek jelfogóházában komolyabb műszaki problémára bukkantak. Úgy tudjuk, a helyiség egy része konkrétan hiányzik, akkora kráter keletkezett benne.

A részletekről a BKK azt közölte: „Idén július elején a Batthyány téri jelfogóterem (azaz a biztosítóberendezés biztonsági funkciókat is ellátó áramköreinek helyet adó külön helyiség) beázott. A beázás okának feltárásához elbontották a terem feletti álmennyezetet, illetve az alatta található csapadékvíz-elvezető rendszert, ekkor vált láthatóvá a korábbi beázások miatt jelentősen károsodott szerkezetrész.”

A BKK azonnal elrendelte a jelfogóterem védelmét, ami azt jelenti, hogy ideiglenes falat építettek köré. A szerkezet feltárása és a szükséges javítás tervezése július 17–24. között történt.

Ezzel azonban még nem hárították el a bajt, ahhoz napokra lesz szükség. Méghozzá úgy, hogy közben a HÉV nem közlekedik a Batthyány tértől – ahogyan jelenleg sem. A javítást a Sziget fesztivál kezdetéig már nem is tudják összehozni. „A Batthyány téri jelfogóteremben található a HÉV Batthyány tér és Szentlélek tér közötti közlekedését szabályozó biztosítóberendezés, a károsodott szerkezeti rész javítását ezért


kizárólag HÉV-pótlás mellett lehet elvégezni.

A javítás a technológia időigényessége miatt a jelenlegi, augusztus 8-án véget érő HÉV-pótlás ideje alatt nem lehetséges,


figyelembe véve a biztosítóberendezés újbóli üzembe állításához szükséges további 3-4 napot.”

A javítást a BKK tervei szerint augusztus végén, a Sziget fesztivál után végezhetik el.

A BKK válaszaiból arra következtetünk, hogy a HÉV forgalmát ismét korlátozni fogják. A bizonyosság érdekében rákérdeztünk, hány napra fogják lezárni a HÉV-et, de a BKK erre csak egy nem egészen konkrét választ adott: „A szükséges intézkedésekről augusztus elején dönt a kivitelező közreműködésével a BKK és a BKV. Az utasokat érintő forgalomkorlátozásokról a BKK ezt követően azonnal tájékoztatást ad.”


Födémszerkezet a HÉV-alagútban


Betonhullás

A szentendrei HÉV Batthyány tér és Margit híd közötti szakaszának jelenleg is folyamatban lévő, két hónapra nyúló lezárásáról elsőként a VS.hu adott hírt. A vágányzár során a Batthyány téri végállomáson oszlopokkal erősítik meg a szétmálló födémet. Annyira rozoga, hogy feltehetően nem elbírná el a fölé kerülő 19-es és 41-es villamos terhelését. Mint azt megírtuk, a szentendrei HÉV-vonalon dolgozó több BKV-s is az életét félti az alagútban leomló betondarabok miatt.

A vágányzárat június 12-én rendelték el. Az 1972-ben épített alagutat eddig egyszer sem újították fel teljes körűen. A vasbeton vasalások sok helyen pocsék minőségben készültek, a falazat és a födém ezért sem bírja a növekvő terhelést. Problémát jelent az állandó beázás – a jelfogóterem egy részét is a víz tüntette el –, egy nagyobb eső után az utasok nyakába csorog a víz.