Az ELTE lett a legjobb magyar egyetem

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Egy nemzetközi ranglistán az ELTE lett a legjobb magyarországi egyetem. Az ELTE-n kívül még másik négy magyarországi felsőoktatási intézmény is felkerült a Leideni Egyetem listájára.


Öt magyar egyetem került fel a Leideni Egyetem legfrissebb, 2015-ös rangsorára, amelyet a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítanak össze évről évre. A legjobb helyen a magyar egyetemek közül az ELTE végzett, a listát a Massachusetts Institute of Technology vezeti, a második a Harvard, a harmadik pedig a Stanford lett. A negyedik helyet a Berkeley, az ötödiket pedig a Princeton szerezte meg. Az első kilenc helyet amerikai egyetemek foglalják el, az első ötvenbe pedig 36 amerikai, kilenc brit, négy svájci és egy izraeli intézménynek sikerült bekerülnie - írja az Eduline.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 538. helyet szerezte meg a Leideni Egyetem 2015-ös, 750 intézményt rangsoroló listáján, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig az 577. lett. A Semmelweis Egyetem az 583., a Debreceni Egyetem a 681., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 703. helyen végzett.

A Leideni Egyetemhez tartozó Centre for Science and Technology Studies 2007 óta minden évben nyilvánosságra hozza rangsorát: a kutatók 2013-ig ötszáz egyetemet és főiskolát vizsgáltak, a tavalyi év óta azonban 750 intézményt rangsorolnak.