Az első nap után 2-0-ra vezet Belgium a Davis-kupában

Fotó: MTI/EPA / STEPHANIE LECOCQ

-

Fucsovics Márton és Balázs Attila is kikapott a liege-i Davis Kupa-nyolcaddöntő pénteki nyitányán.


Belga előny, Fucsovics kikapott Bemelmanstól

Fucsovics Márton négy szettben kikapott a tavaly döntős belgák második számú teniszezőjétől, Ruben Bemelmanstól a liege-i Davis Kupa-nyolcaddöntő pénteki nyitányán.

Fucsovics, aki az Australian Open-nyolcaddöntőben a későbbi bajnok Roger Federerrel szemben maradt alul, a 63., míg riválisa a 120. helyen állt a világranglistán. Eddig csak alacsonyabban rangsorolt challenger-versenyeken találkoztak, mindkét meccs 2016-ban volt Olaszországban, és mindkétszer Fucsovics bizonyult jobbnak. A magyarok vezére 2010 óta 17 DK-párharcban vett részt, egyesben 18/6-os, összességében pedig 24/12-es győzelmi mutatónál tartott.

A nemzetközi szövetség rangsorában a belgák a 3., míg az utóbbi tíz párharcukból kilencet megnyerő magyarok a 18. helyen álltak. Ami a két válogatott egymás elleni mérlegét illeti, az 1934-ben kezdődött párharcban a belgák vezettek 7-5-re. A 13. csatában a balkezes Bemelmans 4:1-re elhúzott, Fucsovics nagy küzdelemben utolérte őt, ám egy újabb belga brékkel 41 perc alatt a hazaiak kerültek szettelőnybe.

A folytatásban a nyíregyházi születésű játékos sokat szenvedett a szerváival, bréklabdákat hárított, mígnem 4:4-nél kihasználta a lehetőséget, és elvette Bemelmans adogatását - a mintegy 200 fős magyar tábor nagy örömére. A DK-ban az utóbbi 15 egyes meccséből 14-et nyerő Fucsovics ásszal jutott játszmalabdához, majd egy mesterien a vonalra ütött fonák egyenessel hozta a szettet.A harmadik felvonás egyértelműbb szervagémeket hozott, bréklabdáig sem igen jutottak a felek, így jöhetett a rövidítés. Ebben néhány szépségdíjas labdamenetet követően, 4-2-es hazai vezetésnél cseréltek térfelet, majd pedig Bemelmans negyedik szettlabdájánál Fucsovics a hálóba ütött egy fonákot.

A negyedik játszmában a belga 2:2 után került lépéselőnybe, aztán 4:3-nál a magyar elcsúszott és a csípőjét fájlalva a földön maradt, de folytatta a játékot. Bemelmans innentől már nem engedte ki a kezéből a meccset, így 3 óra 3 perc elteltével a rendezők vezetnek 1-0-ra.

"Nem tudtam százszázalékosan felkészülni erre a mérkőzésre, nem éreztem a labdát és a pályát, sajnos a lábfertőzésem még nem múlt el teljesen" - értékelt az M4 Sportnak Fucsovics Márton hozzátéve, a tenyereseknél nem tud rendesen kitámasztani, emellett az szokatlan volt a számára, hogy ezúttal ennyien ellene szurkolnak.


Balázs nem bírt Goffinnel, 2-0-ra vezetnek a belgák

Balázs Attila három szettben kikapott a tavaly ATP-világbajnoki döntős David Goffintől pénteken a liege-i Davis Kupa-nyolcaddöntőben, így a belgák 2-0-ra vezetnek a nyitónap után.

A nap második mérkőzésén Balázs a párharc legnagyobb sztárjával, a nemzetközi rangsorban hetedik Goffinnel találkozott. Eddigi egyetlen összecsapásukra tavaly nyáron került sor az umagi salakpályás tornán, akkor a belga csak 6:4, 6:7, 6:2-re tudott felülkerekedni 29 éves ellenfelén. A világranglistán 227. Balázs ugyanakkor 2013 áprilisa óta nem nyert egyes mérkőzést a DK-ban - akkor egy luxemburgit vert meg az Elektromos Csarnokban -, mérlege egyesben 10/7, összesítve pedig 15/9 volt.

Balázs bátran kezdett a tavaly DK-döntős belgák vezére ellen, de csak 2:2-ig tudta tartani a lépést, amikor "semmire" elvesztette az adogatását. Néhány perccel később a közelben született Goffin már 5:3-ra vezetett, Balázs fogadóként összesen két pontot nyert, majd 5:4-nél sem tudott labdamenetet hozni, így 32 perc elteltével a rendezők voltak előnyben.

A 27 éves Goffin adogatóként nemsokára már sorozatban három "love game"-nél tartott, és megint 2:2-nél brékelt. Az elképesztő fonákokat bemutató belga rendre sikeresen jött fel a hálóra, miközben Balázs hozta ugyan a szerváit, de hátrányát nem tudta ledolgozni, és 69 percnél az ellenfél már csak egy szettre volt a győzelemtől.A harmadik felvonás elején Goffin kétszer is brékelt, ezzel eldőlt a meccs, a mérkőzés során bréklabdáig sem jutó Balázs erejéből ekkor már csak néhány szép megoldásra futotta. A találkozó 1 óra 33 percig tartott.

"Meglepett, hogy ilyen jól szervált, nagyon sok elsőt beütött, és nem tudtam olvasni az adogatásait. Fizikailag sem voltam a legjobb állapotban" - mondta az M4 Sportnak Balázs Attila, majd rátért a szombati páros mérkőzésre: "Remélem, jobb formában leszek, és bizakodom, mert a meccsek közül talán azt lehetne a legkönnyebben megnyerni" - tette hozzá.

Az első nap után a házigazdák 2-0-ra vezetnek. Szombaton 14.30 órakor a páros mérkőzésre kerül sor, a hazai színeket Julien Cagnina és Joris De Loore, a magyarokat Fucsovics és Balázs képviseli a liege-i Country Hall du Sart-Tilmanban.


Eredmény:

Belgium-Magyarország 2-0 - állás az első nap után
David Goffin-Balázs Attila 6:4, 6:4, 6:0
Ruben Bemelmans-Fucsovics Márton 6:4, 4:6, 7:6 (7-5), 6:3