Az első elfogás után szervezettnek tűnnek a kölni támadások

Fotó: MTI/AP / Markus Böhm

-

Még nem hivatalos, de lapértesülés szerint elfogták a kölni támadások két gyanúsítottját. A zsebükben talált cetlikre obszcén mondatokat írtak, a telefonjaikon videók voltak a szilveszteri eseményekről.


Egy héttel a szilveszteréjszakai támadások után a kölni rendőrség őrizetbe vett két észak-afrikai származású férfit, akik a gyanú szerint összefüggésbe hozhatók a nők ellen tömegesen elkövetett bűncselekményekkel – értesült pénteken a FOCUS-Online. A két férfit éjfél után igazoltatták a rendőrök a főpályaudvar mögötti téren, és kiderült, hogy telefonjaikon videófelvételek vannak a szilveszteri eseményekről.

A gyanúsítottak zsebeiben ugyanakkor cetliket találtak, amelyeken olyan arab szavak, mondatok, illetve azok német fordítása szerepelt, mint például „megöllek”, „nagy melleket akarok dugni”. A rendőrség hivatalosan nem kommentálta az értesülést, de a FOCUS szerint a nyomozók ebből arra következtetnek, hogy a támadások – amelyekben mintegy 180 ember vett részt – szervezettek voltak.

Tobias Plate a német belügyminisztérium szóvivője pénteken azt közölte: eddig harmincegy olyan embert, köztük tizennyolc menedékkérőt azonosított a német szövetségi rendőrség, akiknek a gyanú szerint közük lehetett a támadásokhoz. A gyanúsítottak közül kilencen algériaiak, nyolcan marokkóiak, öten irániak és négyen szíriaiak voltak. Ezen felül két német, egy iraki, egy szerb és egy amerikai állampolgárt gyanúsítanak a szilveszteri bűncselekmények elkövetésével. A rendőrség által feltárt bűntények többsége lopás és testi sértés, szexuális zaklatással három áll összefüggésben.