Az első atomcsapásra emlékeztek Hirosimában

Fotó: HIROSHIMA PEACE MEMORIAL MUSEUM / HIROSHIMA PEACE MEMORIAL MUSEUM

-

A sérülések és a radioaktív sugárzás miatt 1945 végéig 140 ezer ember halt meg.


Az USA 72 éve dobott atombombát Hirosimára, ez volt a világ első atomcsapása. A megemlékezésen több ezren vettek részt. Ott voltak a támadás túlélői és Abe Sindzó miniszterelnök is. Reggel 8.15 órakor egy perc néma csenddel emlékeztek arra a több tízezer emberre, akinek élete 1945. augusztus 6-án véget ért.

Az Enola Gay B-29 Superfortress bombázó akkor dobta a városra a Little Boy atombombát. A robbanás 15 ezer tonna TNT erejével ért fel. A sérülések és a radioaktív sugárzás miatt 1945 végéig 140 ezer ember halt meg az atomtámadásban.

Matszui Kadzumi, a város polgármestere a világ minden országát arra kérte, szereljék le nukleáris arzenáljukat. A világ 122 országa pár hete nemzetközi egyezményt fogadott el, mely betiltja az atomfegyvereket. Az egyezményhez egyetlen atomhatalom sem csatlakozott, de Japán sem írta alá, mert irreálisnak tart egy olyan tiltó egyezményt, melyet az atomhatalmak nem támogatnak.

A hirosimai támadás után három nappal, augusztus 9-én az USA Nagaszakira is atomcsapást mért. Hat nappal később Japán letette a fegyvert, és a második világháború véget ért. A két nukleáris csapásban több mint kétszázezren haltak meg, többségük civil volt.

Azóta is vitatott kérdés, hogy szükség volt-e a Japánra mért atomcsapásokra. Az USA szerint számtalan katona és civil életét mentették meg, mert a szigeteken folytatott elhúzódó harcok helyett a háború másfél héttel a hirosimai támadás után véget ért. Ekkor Japán még korántsem állt vesztésre. A császár uralma alá tartozott Kína nyugati része, a Koreai-félsziget, a mai Vietnam, Kambodzsa, Laosz, Thaiföld, Indonézia és a Fülöp-szigetek egy része is.