Az előszezonban nyaralók egyik szeme sír, a másik nevet

-

Olcsóbb üzemanyag, drága útlevél, gyenge forint, verseny és árengedmény a nyári táboroknál, jó minőségű sörök és kifogásolható ásványvíz – egyértelműen a nyár határozta meg a híreket a héten a gazdaságban.


Egymásra mutogatott a Fidesz és az MSZP a héten annál a törvényjavaslatnál, amelynek zárószavazását kedden tartották volna, de el kellett halasztani, mert nem volt meg a kétharmad. Arról a törvényjavaslatról volt szó, amelyet a kabinet nyújtott be, hogy a brókerügyek miatt szigorítson az ellenőrzési rendszeren, és megerősítse a jegybank pénzügyi felügyeleti hatáskörét. Az MSZP azonban nem szavazta meg a tervezetet, mert a párt szerint a csaló brókereknek és segítőiknek falazna a javaslat. A Fidesz az ellenzéket okolta az elmaradt voksolásért.


Közben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a munkavállalók és a vezető beosztású dolgozók személyes felelősségét vizsgálja a brókerügyekben. Ezt a jegybank igazgatója, Végh Richárd mondta egy szakmai rendezvényen. Ez nem vigasztalja a Honvéd Egészségpénztár tagjait, akik szomorúan vehették tudomásul, hogy a pénztár elbukta vagyona zömét, 1,8 milliárd forintot azzal, hogy pechjére a DRB-csoportnál tartotta a megtakarítá­sait. Rájuk az OBA kártalanítása sem vonatkozik. Nagyra nyithatja pénztárcáját a Banif Plus Bank is, a pénzintézetet 48, 8 millió forintra büntette az MNB, mert több tízezer elszámolási értesítőt nem küldött ki határidőre.

Az OTP-nek viszont jó hete volt, szerbiai leánybankja megvett egy másik szerb bankot, az erről szóló megállapodást pénteken írták alá. Az egyébként aprócska Findomestic Banka részvényei az eddigi olasz tulajdonostól kerülnek a magyar bankcsoporthoz. Az elmúlt másfél évben, Horvátországot és Romániát követően ez már a harmadik bankvásárlás, amelyet az OTP végrehajtott. A tranzakció beleillik a bankcsoport stratégiájába, amelyről már Csányi Sándor, elnök-vezérigazgató is beszélt a VS.hu-nak adott legutóbbi interjújában.

A kormány furcsamód a bankoknak kedvezne, azoknak, amelyek pörgetik a vállalati hitelezést. 10 milliárd forint maradna a pénzintézeteknél, ha megszavazzák a nemzetgazdasági tárca 2016-os adócsomaghoz előterjesztett módosítását. A minisztériumban azt is fontolgatják, hogy megszűnhet a a SZÉP kártya elfogadása a gyors éttermekben, akárcsak az idegenforgalmi adó, vagy legalábbis az ehhez adott, évi tízmilliárdos állami kiegészítés. A nyaralásra készülőknek ezen kívül is az egyik szemük sírt, a másik nevetett: kiderült, hogy 30-szoros különbségek is lehetnek az útlevélárakban, a tarifa 2,5 ezer forinttól indul, de csaknem 70 ezer forintra is rúghat a számla. Jó hír viszont az előszezonban nyaralóknak, hogy a Mol 2 forinttal csökkentette a gázolaj árát, a benziné ezúttal nem változott.Tábori viszonyok

A vakáció hétfőn kezdődik, és akiknek még nincs meg a konkrét útitervük, válogathatnak a nyári táborok széles kínálatából. Akkora a verseny a táboroztatók között, hogy már árengedményekkel próbálják magukhoz csalogatni a kuncsaftokat. Összeállításunkból kiderült, hogy az ajánlatok özönében könnyű elveszni, és bár van pár jogszabály, amely a szolgáltatások minőségét hivatott garantálni, a gyakorlatban azért elég lazán ellenőrzött területről van szó.

Megnyugodhatnak viszont azok, akik sörre költenek a nagy melegben: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság negyven különböző típusú és ízű sört vizsgált meg, és valamennyi megfelelt a követelményeknek. A Szentkirályi Ásványvíz Kft. viszont 78 ezer üveg ásványvizet hívott vissza, mert gond volt a mangántartalmával. A mindenar.hu. beszámolója szerint a víz nem káros az egészségre, maximum látványra nem kellemes, hogy szemcsék úszkálnak a palackban.

Szokatlan beavatkozásnak tűnik a piaci viszonyokba, de jó hír az ügyfeleknek, hogy egyelőre nem emelhet árat két nagy hazai mobilszolgáltató. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ideiglenesen megtiltotta a Magyar Telekomnak és a Telenornak is, hogy július 1-jétől emelje a tarifáit, és egyúttal hatósági felügyeleti eljárást is indított a két cég ellen. A szervezet azt kifogásolja, hogy a mobilszolgáltatók kétoldalú szerződésmódosítással szeretnének drágítani, ami azt jelenti, hogy az érintett előfizetők az értesítéstől számított 15 napon belül következmény nélkül felmondhatják szerződésüket, ha nem értenek egyet a változással. Ebben az esetben a szerződésük a korábbi tartalommal marad hatályban, amit nem hangsúlyoztak ki a szolgáltatók.


Támadnak a hiperek

Betelt a pohár a nagy áruházláncokat tömörítő EuroCommerce vezetőinél is, levelet írtak az Európai Bizottság elnökének. Ebben egyebek mellett azt állították, hogy „a magyar kormány arra kényszeríti a tagállami kereskedőket, hogy elhagyják Magyarországot és feladják az ottani beruházásaikat” – írta a NOL.

Nemcsak a kiskereskedelmi ágazat szereplőinek életét nehezítik a kormányzati intézkedések. Nincsenek könnyű helyzetben azok a közkórházak sem, amelyeknek vezetői évekkel ezelőtt úgy döntöttek, VIP-részleget nyitnak, hogy több pénzt tudjanak adni az orvosoknak, rövidebbek legyenek a várólisták és ne álljanak üresen a műtők. Amióta azonban az állami kórházakban nem szabad fizetős szolgáltatást nyújtani, a tehetősebb magyar betegek kiszorultak ezekből a VIP-szobákból. Az intézmények kizárólag külföldiekkel köthetnek szerződést. A VS.hu-nak nyilatkozó kórházigazgatók szerint az arab országoktól Skandináviáig szinte nincs a világnak olyan pontja, ahonnan ne jönnének betegek Magyarországra gyógyulni. A tisztán magánkórházak viszont kevés magyarnak nyújtanak alternatívát: az átlagpénztárcának megfizethetetlenül drágák, szolgáltatásuk pedig nem teljes körű.

Ami a szolgáltatásokat illeti, a Magyar Posta bejelentette, hogy a nyár végére már egyik hivatalban sem számítanak fel díjat, ha kártyáról egyenlítjük ki a csekkbefizetést. Ez nem az első modernizációs lépés a Posta életében, az elmúlt években ugyanis látványos fejlesztések történtek. Miközben meglehetősen nyereséges is a vállalat, csakhogy a profitból immár nemcsak az állam részesedik. Megnéztük, ki jár jól, és mi változott az elmúlt 5-6 évben.

Érdekes módon a hét nyertese volt Simicska Lajos is, akinek cége, a Közgép milliárdos árengedménnyel nyerte a Nagykanizsát elkerülő út megépítésére kiírt közbeszerzést. Simicska érdekeltségének az elmúlt hónapokban jóval kevesebb megbízása adódott az államtól, sőt a Közgép által már elnyert M4-es autópálya építését is lefújta a kormány. A következő „vesztes" Andy Vajna lehet, miután a a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság úgy határozott, ellentétes lehet az uniós joggal, hogy Magyarországon betiltották a játékautomaták üzemeltetését a kaszinókon kívül. A testület ugyanakkor a magyar igazságszolgáltatáshoz utalta vissza annak eldöntését, hogy ez valóban így van-e. Magyarországon nyolc kaszinó működik, ebből öt Andy Vajnához köthető.

Ha kaszinózik, ha nem, ősztől hamarabb juthat a fizetéséhez. A jegybank ugyanis fejleszti az átutalási rendszert, és a jelenlegi 5 helyett 10 úgynevezett elszámolási (átutalási) ciklust vezet be szeptembertől.Görögország?

Nem múlhatott el ez a hét sem úgy, hogy ne érkeztek volna hírek az egyre nehezebb helyzetben lévő Görögországról: a tárgyalásokon asztalt bontott az IMF, és azzal riogatnak a befektetők, hogy elkerülhetetlen lesz a görög államcsőd, amely pedig könnyen maga után vonhatja az ország kilépését az eurózónából. Ez azért is különösen érdekes, mert a magyarok körében továbbra is Görögország az egyik legkedveltebb úticél. Egyvalamit mindenkinek érdemes fejben tartani: egy ilyen lépés banki üzemzavarokat és némi káoszt okozhat Görögországban, ezért mindenki vigyen magával készpénzt. Ha be is következik a csőd, eurókötegekkel a zsebben aligha érheti sok kellemetlenség a turistákat, sőt, akár még olcsóbban is hozzájuthatnak a napi halvacsorához.

A nyári nyaralások idején különösen kellemetlen, hogy már nemcsak a görögök, hanem a törökök is gyengítik a forintot. A törökországi választásokon megroggyant az eddigi kormánypárt, ami a befektetők szemében elértéktelenítette a török lírát. Miután pedig a forinthoz hasonlóan szoktak viszonyulni, mint a lírához, így most az is megsínylette a török politikai változásokat. Eközben a forint négyhavi mélypontjára süllyedt, és a hét elején már 314 forintot is kellett fizetni egy euróért. Az elemzők szerint a gyengülés akár 320 forintig is elmehet, hiszen Görögország helyzete is változatlanul bizonytalan, így az egész térség kockázatosabbá vált a befektetők szemében.

A héten írtunk arról is, hogy nagyot bukik a Disney, hiába nyerte meg George Clooney-t és Brad Birdöt a Holnapoliszhoz, a filmet eddig kevesen látták. És meglehetősen izgalmas napok voltak a Deutsche Bankban is, razziát tartottak a frankfurti központban A legnagyobb német hitelintézet szerint az eljárás nem ellene zajlik, hanem az ügyfelei után nyomoznak a hatóságok.


AZ EURONEWS KÉPES TUDÓSÍTÁSA A RAZZIÁRÓL