Az elnökség fele lemondott, ezért lesz tisztújítás az MSZP-ben

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila / MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Július közepén tartják a rendkívüli tisztújító kongresszust.


Hat Mesterházy-párti elnök mondott le péntek délelőtt, emiatt kell teljes tisztújítást tartani – értesült az Origo. A lap információját egy elnökségi tag a VS.hu-nak is megerősítette. Az alapszabály szerint ilyenkor nincs mozgástér, az egész elnökség megy.

Botka László választmányi elnök a megyei elnökökkel folytatott tárgyalás után jelentette be: július 19-én tartanák az új vezetést megválasztó kongresszust. Ő viszont nem említette a kényszerpályát, csak közölte, hogy az országos párttanács javaslata alapján megújulnak a helyi, a megyei és az országos szervezetek is. Ezt az egy javaslatot terjesztik a választmány elé. A július közepi időpont a legkorábbi.

Több alternatíva futott: a párt budapesti párttanácsa jobban szerette volna, ha csak új elnököt választanak. Korábbi pártelnökök átmeneti vezetést tudtak volna elképzelni. Kitalálták azt is, mi van, ha a választmány nem fogadja el az elnökség lemondását: távozik hat elnökségi tag. Erről a verzióról az atv.hu írt, akkor még csak négy név volt „tuti”.

Mesterházy csütörtök délben jelentette be, hogy távozik az elnöki és a frakcióvezetői posztról is.