Az elnököt is elsodorhatja a vasárnapi venezuelai választás

-

Nemcsak a kormányzó szocialista párt többsége – és azzal együtt a néhai Hugo Chavez elnökről elnevezett „chavizmus” jövője – forog kockán a vasárnap megkezdődött venezuelai választásokon.


Az előzetes felmérések szerint az elhúzódó gazdasági válság – a krónikus áruhiány és az elszabadult infláció – miatt könnyen lehet, hogy a szavazók megfosztják többségétől a baloldalt, amely Chavez 1999-es hatalomra kerülése óta uralja a venezuelai politikát.

Ha a 167 tagú törvényhozásban az ellenzék kerekedik felül, az önmagában nem hoz fordulatot, de a szocialisták legyőzhetetlenségébe vetett hit megrendülése önbizalmat adhat az ellenzéknek ahhoz, hogy jövőre fellépjen a széles körben népszerűtlen Nicolás Maduro elnök leváltása érdekében.

A Datanalisis közvélemény-kutató novemberi adatai szerint az ellenzék a voksok 55,6, míg a kormányoldal csak 36,8 százalékára számíthat. Maduro nagyon intenzív kampányt folytatott, és ennek köszönhetően 32,3 százalékra tudta feltornázni saját népszerűségi mutatóját, ami 11 százalékpontos emelkedést jelent a korábbiakhoz képest – derült ki a Datanalisis számsoraiból.