Az elnöki tanácsadó rokona is kábítószerrel kereskedett

Fotó: NurPhoto / Jeoffrey Maitem

-

Jesus Dureza a kommunista felkelőkkel tárgyal, unokaöccse metamfetaminnal bukott le.


Kábítószer-árusításon kapták Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfő tanácsadójának rokonát. A kábítószer-ellenes hivatal Davaóban állított csapdát a dílereknek, és a politikai tanácsadó, Jesus Dureza unokaöccse, John Paul Dureza 15 gramm metamfetamint adott el az egyik fedett nyomozónak.

Duterte elnökké választása előtt Davaó polgármestere volt, Jesus Dureza pedig gyerekkori barátja, aki politikai tanácsadóként vezeti a béketárgyalásokat a kommunista lázadókkal. Dureza a hír hallatán közleményt adott ki, miszerint számára kínos az eset, de dicsérte a drogellenes hatóságot, amiért nem kivételez azokkal, akik magas rangú személyekkel állnak kapcsolatban.


Duterte elnök ezt a tisztességes utat akarja követni

– írta. John Paul Durezát már régóta figyelte a drogellenes hatóság, tettenérése után kábítószer- és lőfegyverbirtoklásért indítanak ellene eljárást.


Túltolták

A Fülöp szigeteken hetekkel ezelőtt felfüggesztették a rendőrség kábítószer-ellenes akcióit. A rendőrök ugyanis elraboltak egy dél-koreai üzletembert, az országos főkapitányságra vitték és megölték. Azóta csak a drogellenes hatóság emberei indíthatnak akciókat, és segítséget kapnak a hadseregtől, ha veszélybe kerülnek.