Az elnök temetése miatt lezárták Szamarkandot

Fotó: ANADOLU AGENCY / Bahtiyar Abdukerimov

-

Oroszország erősítené a szövetségi viszonyt.


Eltemették Iszlam Karimovot a szamarkandi Sah-i-Zinda nagymecsetben. Az üzbég államfő 79. életévében halt meg pénteken. A mecsethez több ezren érkeztek, hogy búcsút vegyenek az országát több mint negyedszázada vaskézzel irányító államfőtől. Karimov felszámolta az ellenzéket, betiltotta a politikai pártokat és a független sajtót. A nagymecsetben temették el Karimov szüleit is. A több száz éves imahelyen 1977 óta nem temettek el senkit, de Karimovval kivételt tettek.

A nekropolisz területén muzulmán gyászszertartást tartottak, Karimov nyughelyét fehér rózsákból kirakott szőnyeggel fedték. Az embereket csak kis csoportokban engedték a sírhelyre, fényképek és videofelvételek készítését a hatóságok megtiltották.
A temetési szertartás előkészületeinek keretében a hatóságok lezárták a Szamarkand belvárosába vezető utakat, a rendőrség és a különleges alakulatok által védett kordonokon csak a helybéli lakosok kelhetnek át. A szamarkandi repülőteret is lezárták, repülőgépek csak különleges engedéllyel szállhatnak le. A nagymecsetet környező utcákat rózsaszín rózsák borítják.


A szamarkandi rendezvénytérre a nap folyamán két tucat magas rangú külföldi küldöttség érkezett, köztük volt a Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vezette orosz delegáció is. Medvegyev gyászbeszédében részvétét nyilvánította a maga és Vlagyimir Putyin elnök, illetve az orosz nép nevében. Biztosította az üzbégeket, hogy Oroszország továbbra is mindent megtesz Moszkva és Taskent szövetségesi viszonyának erősítése érdekében.


„Gyakran beszéltünk, és ezek a beszélgetések kivétel nélkül termékenyek voltak, és nagyon hasznosnak bizonyultak ahhoz, hogy országaink, Oroszország és Üzbegisztán között tartós, baráti, szövetségesi viszony alakuljon ki. Éppen ezt kívánta Üzbegisztán első elnöke, és ez sikerült is neki. Biztos vagyok abban, hogy a továbbiakban is ennek megfelelően alakíthatjuk partneri és szövetségesi kapcsolatainkat az Orosz Föderáció és Üzbegisztán között, megvalósítva az ország első elnökének hagyatékát” – mondta Medvegyev.

Üzbegisztán 1991. augusztus 31-én nyilvánította ki függetlenségét, államfője Iszlam Karimov lett, akit az 1991. december 29-i elnökválasztáson a szavazók 86 százaléka megerősített tisztségében. Korábban Karimov a jogelőd Üzbég SZSZK, a volt Szovjetunió tagállamának elnöke volt. Mindig újraválasztották, de a választások nem voltak demokratikusak.