Az elnök pártja is rendkívül népszerű "a magyarok rokonainál"

Forrás: AFP / STANISLAV FILIPPOV

-

Orbán nevezte tavaly a kazahokat inkább rokonainknak mint a nyugati országokat. Ez az az állam, ahol még egyetlen választás sem volt tisztességes és szabad.


Nurszultan Nazarbajev kazah elnök pártja elsöprő győzelmet aratott vasárnap az előre hozott parlamenti választásokon egy exit poll szerint. A szavazófülkét elhagyók megkérdezésével a Demokrácia Intézet nevű helyi csoport által készített felmérés (exit poll) arról árulkodik, hogy a Nur Otan (Haza Pártja) párt a szavazatok 82 százalékát szerezte meg, és rajta kívül még két másik pártnak, a Kazah Kommunista Pártnak és az Ak Zsol (Világos út) nevű csoportosulásnak sikerült átlépnie a törvényhozásba jutáshoz szükséges 7 százalékos küszöböt. Ez azt jelenti, hogy a parlament megújuló alsóházában, a 107 tagú medzsliszben ugyanannak a három pártnak a képviselői ülnek majd, mint eddig.

A központi választási bizottság közleménye szerint a 9,8 millió választásra jogosult 77,1 százaléka vett részt a vasárnapi voksoláson, ami rekordnak számít. A végleges eredmények közzététele hétfőn várható. A 2012-es parlamenti voksoláson 75,4 százalékos volt a részvételi arány.

A nyersanyagban gazdag Kazahsztán 1991 végén nyerte el függetlenségét a Szovjetunió összeomlását követően. A 18,2 millió lakosú közép-ázsiai országot gyakran bírálják a demokrácia hiányosságai miatt.


A demokrácia nem a kezdet, a demokrácia számunkra az út vége

– jelentette ki vasárnap, szavazatának leadásakor a több mint két évtizede hivatalban lévő, tavaly elsöprő különbséggel újabb 5 évre megválasztott Nazarbajev elnök. „Mi csak 25 évesek vagyunk, a változás a jövő zenéje.”


A 75 éves kazah elnök elmondta, azért hozta előre a választásokat, mert hazája fontos reformok előtt áll. A nagy szomszédjához, Oroszországhoz hasonlóan Kazahsztán is függ a kőolajexporttól, és a nyersanyag világpiaci árának drasztikus esése gazdasági válságba taszította az országot. A kazah fizetőeszköz, a tenge értéke mélypontra süllyedt a dollárhoz képest.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői még egyetlen kazahsztáni választást sem nyilvánítottak szabadnak és tisztességesnek. A választás előtt kazah újságírókat 12 év börtönnel fenyegettek. A mostani voksoláson a hét engedélyezett pártból hat állított jelölteket a parlamenti választásra.


Tavaly március végén látogatott el többedmagával – így a felcsúti polgármesterrel, Mészáros Lőrinccel – Orbán Viktor Kazahsztánba. Akkor a vendéglátóknak a magyar miniszterelnök úgy nyilatkozott: „Az EU-ban egyenlőek vagyunk ugyan a többi uniós tagállammal, de Brüsszelben nincsenek rokonaink, különbözőek vagyunk. Ellenben a kazah emberek nagyon közel állnak hozzánk. Furcsa, de így igaz. Ezért is jövünk mindig örömmel Kazahsztánba”.