Az elnök meghátrált: nem adóztatja meg a naplopókat a minszki kormány

Fotó: AFP / SERGEI GAPON

-

A fehéroroszok egyre nehezebben élnek. Februárban sokan tüntettek az értelmetlen sarc miatt.


Fehéroroszországban már az idén sem alkalmazzák a törvényt, amellyel a nem teljes munkaidőben dolgozókat sarcolták meg – ezt Aljakszandr Lukasenka elnök jelentette be. A 2015-ben hatályba lépett törvény az évente 183 napnál kevesebbet dolgozókra mintegy 250 dollárnak megfelelő összegű adót ró ki, hogy kompenzálják az adóbevétel-kiesést.

A jogszabály nagy elégedetlenséget váltott ki, mert a fehéroroszok közül sokan alig tudnak megélni. Az országban két éve recesszió van az olajár esése és az oroszországi gazdasági válság miatt. A havi átlagfizetés 2014 közepén még 630 dollár volt, 2017 elejére 380 dollárra esett vissza.


Utcára mentek

Februárban mintegy kétezer ember tiltakozott Minszkben a törvény ellen. Az utóbbi hat évben ez volt a legjelentősebb demonstráció Fehéroroszországban. Az utóbbi hetekben vidéken is voltak hasonló megmozdulások, és az ellenzék márciusra is tervezett még tüntetéseket.


2016-ra vonatkozóan nem fogjuk beszedni ezt a pénzt azoktól, akiket érintett volna”

– mondta Lukasenka. Az elnök szerint azoknak, akik már befizették az adót 2016-ra, az összeget visszatérítik, ha 2017-ben találnak munkát. A legutóbbi adatok szerint 470 ezer embernek kellene az adót fizetnie, de ezt csak 50 ezren teljesítették. Ez mintegy 8 millió dollárnyi pluszbevételt jelentett az államnak.

Lukasenka törekszik javítani kapcsolatait az EU-val, és enyhítené az Oroszországtól való függést. Tavaly több esetben is enyhített a politikai ellenzékre nehezedő nyomáson.