Az elnök diktálta ifjabb Trump félrevezető nyilatkozatát

Fotó: MTI/AP / Seth Wenig

-

Donald Trump jogászai úgy vélik, az elnök közvetlen érintettsége veszélyes helyzetet teremthet.


Donald Trump személyesen diktálta le nagyobbik fiának a júliusi, később félrevezetőnek bizonyult nyilatkozatot – írja a The Washington Post. Ifjabb Trump azt állította: az oroszokkal tartott 2016. júniusi találkozójának nem volt köze apja elnökválasztási kampányához.

Az elnök jogi tanácsadói szerint Trump közvetlen érintettsége veszélyes jogi helyzetet teremthet. „Ez fölösleges volt” – idézte a lap az elnök egyik tanácsadóját.

Ifjabb Trump a Trump-toronyban találkozott Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnővel és kísérőivel, két nappal azután, hogy apja lett a republikánusok elnökjelöltje. A megbeszélésen jelen volt Jared Kushner, az elnök veje és fehér házi tanácsadója, valamint Paul Manafort, Trump kampányigazgatója is.

A The New York Times szerint Veszelnyickaja terhelő dokumentumokat ígért Hillary Clinton demokrata jelöltről. Az ügyvédnő tagadta a hírt. Július 11-én ifjabb Trump e-maileket hozott nyilvánosságra: kiderült, türelmetlenül várta a találkozót, és azt mondták neki, az ügyvédnő terhelő dokumentumokkal tud szolgálni, az orosz főügyész közreműködésével.

A Washington Post szerint az elnök tanácsadói – megvitatva a The New York Times cikkét – egyetértettek, hogy ifjabb Trumpnak hitelt érdemlő beszámolóval kell szolgálnia. Olyannal, amelyik később sem lesz vállalhatatlan. Az elnök fia ezután küldte el a félrevezető nyilatkozatot, és azt állította, hogy a találkozón nem apja elnökválasztási kampányáról volt szó, hanem elsősorban az orosz gyerekek amerikai örökbefogadásáról szóló programot vitattak meg.

A The Washington Post szerint a nyilatkozat szövegét – a jogászok tanácsa ellenére – személyesen az elnök diktálta az elnöki különgép fedélzetén, miközben hazafelé tartott a G20-ak hamburgi csúcstalálkozójáról.

Meg nem nevezett források szerint az elnök jogi tanácsadói úgy szerették volna bemutatni a tavalyi találkozót, mintha annak hátterében a demokraták álltak volna, hogy csapdát állítsanak ifjabb Trumpnak és az elnökjelöltnek.

Jay Sekulow, az elnök jogi tanácsadó csapatának tagja szerint a The Washington Post cikkében szereplő információk „félrevezetőek, pontatlanok és nem helytállóak”.

A 2016-os elnökválasztás feltételezett orosz befolyásolása, valamint Trump kampánystábjának orosz kapcsolatai ügyében széles körű vizsgálat zajlik a kongresszus illetékes bizottságaiban, és az igazságügyi minisztérium által kinevezett Robert Mueller különleges ügyész, az FBI korábbi igazgatója is vizsgálatot folytat.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerint ifjabb Trump közleménye "nem tartalmazott pontatlanságot", az elnök pedig "a korlátozott információk birtokában úgy avatkozott be, ahogy bármely apa tenné".