Az elmúlt 20 év legsúlyosabb madármérgezése történt a Balatonnál

-

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén mérgeztek meg védett madarakat és más állatokat, az elhullott állatok természetvédelmi értéke több mint 1 millió forint.


Az állatokat hónapok óta mérgezhetik - mondta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai és ökológiai szakreferense, Szinai Péter. A tetemekre a Nagydém melletti gyepterületen találtak rá. Úgy vélik, elsősorban a madarakat akarták elpusztítani.

A szakember közölte: 23 egerészölyvet, 9 hollót, egy macskabaglyot, két rókát és egy házi macskát mérgeztek meg, négy fácánt és egy házigalambot pedig mérgezett csaliként helyeztek ki.

Lakossági bejelentés után vették észre a pusztítást, az ügyben a rendőrség nyomoz. Az egerészölyv esetén az a gyakori indok sem áll meg, hogy az állat kárt okoz valakinek: a ragadozó ugyanis zömmel pocokkal táplálkozik - mondja Szinai Péter.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén legutóbb két éve Somogy megyében mérgeztek meg réti sasokat, de akkor a rókák voltak a célpontok, a madarak a mérgezett tetemből ettek.

Az elmúlt húsz évben több száz hasonló eset történt, jogerős bírói ítélet azonban még nem született, hiszen a bizonyításhoz tetten kellene érni az elkövetőt.