Az ellenzék szerint Orbán elvesztette kapcsolatát a valósággal

-

Az ellenzéki pártok a méltatlanul alacsony bérért dolgozó tanárokat és egészségügyi dolgozókat rótták fel a miniszterelnöknek.


Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédében nem foglalkozott a társadalom valódi problémáival, amiből arra lehet következtetni, hogy ezekben a kérdésekben nem is várható tőle megoldás. „Orbán Viktor eltévedt” – fogalmazott az ellenzéki politikus az MTI-hez eljuttatott hangfelvételén. Hozzátette, a kormányfő beszéde és a valóság között óriási szakadék tátong. Miközben a miniszterelnök 21. századi egészségügyről beszél, addig a valóságban az egészségügy romokban van, az oktatás összeomlott, a közigazgatás szétzilálódott, orvosok ezrei, szakápolók tízezrei hagyják el Magyarországot. Az MSZP vezetője azt is hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor nem beszélt emberek millióinak létválságáról sem, így szerinte a kormányfőtől már nem is lehet azt várni, hogy megoldást adjon a valódi problémákra.

Az LMP szerint is elvesztette kapcsolatát a valósággal Orbán Viktor miniszterelnök, a párt szerint legalábbis erről adott tanúbizonyságot vasárnapi érvértékelő beszéde. Gál József, az ellenzéki párt szóvivője az évértékelőt követően újságíróknak nyilatkozva bírálta, hogy a kormányfő „megdicsérte a multinacionális vállalatokat”, akik ellen ellenzékből még folyamatosan támadásokat indított. „Multikormányzás” lesz, és nem néppárti, polgári kormányzás – fogalmazott a szóvivő, aki szerint retteghetnek a munkavállalók. A rossz versenyképességet ugyanis a kabinet a bérek alacsonyan tartásával fogja megoldani – jegyezte meg. Bár a miniszterelnök azt gondolja, hogy az oktatást és az egészségügyet kormánya mentette meg, azt valójában azok mentették meg, akik méltatlan bérért nap mint nap elvégzik a munkájukat – jelentette ki.

A Demokratikus Koalíció szerint nem a menekültek, hanem a miniszterelnök „és skinheades csapata” jelenti a legnagyobb veszélyt az országra. Oláh Lajos a Demokratikus Koalíció független országgyűlési képviselője Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjét követően újságíróknak nyilatkozva a beszédet tragikusnak értékelte, amely szerinte a Horthy-rendszert dicsőítette, és elvetette az Európai Unió értékeit. Szerinte a kormányfő egy olyan világot álmodott, ahol csupán a fideszes földesurak és a kaszinómogulok érzik jól magukat, de ahol a kockás inges tanároknak vagy a külföldre menekülő orvosoknak, ápolóknak nincs helyük. Hozzátette: a kormányfőnek az évértékelő beszédében arról kellett volna szólnia, miért halnak meg többen fertőzésekben, mint autóbalesetben, miért tüntetnek a tanárok, vagy hogy miért akarja népszavazással kivezetni Magyarországot az Európai Unióból.

A Párbeszéd Magyarországért szerint Orbán Viktornak nincsenek érvényes gondolatai a mai magyar valóságról, a miniszterelnök „csak fantomokat fest, és azokkal hadakozik”. Az ellenzéki párt szóvivője a kormányfő vasárnapi évértékelőjére reagálva újságíróknak azt mondta, a miniszterelnök „személyiségzavarban szenved”, és elszakadt a valóságtól, ugyanis azt képzeli, hogy világtörténelmi jelentőségű személyiség és Európa jövőjének meghatározója. A PM nem ad hitelt egy olyan embert szavának, „aki egyik nap bőrfejű bűnözőkkel akadályoz meg egy népszavazást”, másnap pedig arról beszél, hogy milyen nagyszerű dolog a referendum, és mindenkit részvételre buzdít – jelentette ki Tordai Bence. A politikus azt mondta, Orbán Viktor csak „a Fidesz-valóságról” tud nyilatkozni, a valódi magyar valóságról nem a kormányfőt, hanem azokat „a kockás inges tanárokat” kell meghallgatni, akik kimennek tüntetni, azokat a nővéreket, akik havi 74 ezerért dolgoznak, vagy az 52 ezer forinttal „éhhalálra ítélt” közmunkásokat.

A Jobbik szerint Orbán Viktor helyesebben tenné, ha nem az urizáló tanácsadói által lefestett virtuális Magyarországon élne, hanem személyesen tapasztalná meg a valóságot. A párt szerint a valóság ugyanis az, hogy egyes iskolákban nincs pénz fűtésre, de krétára sem. A valóság az, hogy egészségügyi intézményeink állapota tragikus, felszereltségük elavult. A valóság az, hogy az államadósság összege még nőtt is. Azt állítania a miniszterelnöknek, hogy az oktatás, az egészségügy és a közbiztonság egy igazi sikersztori, bizonyítéka annak, hogy a kormányfőnek fogalma sincs a magyar valóságról! – olvasható Mirkóczki Ádám szóvivő közleményében.