Az ellenzék nyerte a 25 éve először megtartott mianmari választást

Fotó: MTI/AP / Mark Baker

-

A kormánypárt már elismerte a vereségét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) elsöprő győzelemre számít.


Vin Htein NLD-szóvivő hétfő reggeli nyilatkozata szerint pártja akár 80 százalékos eredményt is elérhetett a történelmi jelentőségű voksoláson. Az NLD egy másik magas rangú tisztségviselője, Han Tha Mjint szintén arról számolt be, hogy az első részeredmények szerint vezet az ellenzéki párt, bár azt is leszögezte: egyelőre nem biztos, hogy képesek lesznek önállóan kormányt alakítani, mivel ehhez jelöltjeiknek az egyéni választókörzetek kétharmadában kellene győzedelmeskedniük.

Ez utóbbi oka, hogy a parlamenti helyek negyede a mianmari junta hivatalos feloszlatása dacára továbbra is a hadsereg nem választott tagjai számára van fenntartva. Ebből fakadóan az NLD-nek és szövetségeseinek a maradék, választott helyek kétharmadát kell megszerezniük ahhoz, hogy a hadsereg befolyása nélkül tudjanak kormányozni, bár az alkotmányt így sem tudják majd megváltoztatni, mert ehhez háromnegyedes többség kell.

Az első részeredmények mindenesetre arra engednek következtetni, hogy a korábbi junta irányítóit, visszavonult tábornokokat tömörítő Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártja (USDP) jelentős vereséget szenvedett.

A mianmari hatóságok hétfőn folyamatosan hozzák nyilvánosságra a választási eredményeket, bár megfigyelők szerint egyértelmű képet csak keddre lehet majd kapni az ország új törvényhozásának összetételéről.

A mianmari kormánypárt elismerte vereségét – közölte a tömörülés ügyvezető elnöke, és hozzátette, hogy el fogja fogadni a vásárnap tartott parlamenti választás eredményét.

„Vereséget szenvedtünk. Ki kell derítenünk a vereség okát, de fenntartások nélkül elfogadjuk az eredményeket” – mondta Htaj Oo, a Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártjának (USDP) ügyvezető elnöke.


A vasárnapi választást a négy éve kezdődött demokratikus átmenet próbájának tekintették megfigyelők. Az országot 1962 óta vaskézzel irányító katonai kormányzat 2011-ben oszlatta fel önmagát.

A voksoláson több mint 90 párt 6000 jelöltje indult. A választási bizottság közlése szerint rendkívül magas, mintegy 80 százalékos volt a részvétel.

A választás tétje a parlament összetételén kívül az új államfő személye is, akit a törvényhozás néhány hónap múlva választ meg. Aung Szan Szú Kji, aki a juntától örökölt alkotmány értelmében nem indulhat az elnökválasztáson, kijelentette: az NLD győzelme esetén „az elnök fölött” fog állni.

A szavazóhelyiségek zárása után vasárnap Alexander Lambsdorff, az európai megfigyelők küldöttségének vezetője közölte, hogy „nem látott csalásra utaló jeleket”. Hozzátette azonban, hogy „a folyamat még korántsem ért véget”, és bármi történhet a szavazatok összeszámlálásakor vagy az urnák szállításakor.

Az utolsó szabadnak tekintett, 1990-es választásokon a junta meglepetésre engedte indulni és győzni az NDL-t, de nem ismerte el az eredményeket, a házi őrizetben tartott Aung Szan Szú Kji pedig nem szavazhatott.

A 2010-es választásokon az USDP meggyőző győzelmet aratott, de nem igazán volt vetélytársa: Aung Szan Szú Kji pártja bojkottálta a voksolást. A 2012-ben tartott időközi választásokon az NLD a 44 hely közül 43-at megnyert.