Az ellenzék nem nyerheti meg a polgárháborút

Fotó: AFP / ABD DOUMANY

-

Az Iszlám Állam veresége után tűzszünet jöhet Szíriában – mondta az ENSZ megbízottja.


A szíriai ellenzéknek el kell fogadnia, hogy nem nyerheti meg a hat és fél éve tartó háborút Bassár el-Aszad elnök ellen – mondta Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai megbízottja. Szerinte Szíriában küszöbön áll az Iszlám Állam teljes veresége, és ezzel a háború vége, amit az egész országra kiterjedő tűzszünet követhet majd.

"Az ellenzék számára az üzenet rendkívül világos": ha eddig azt hitték, hogy megnyerhetik a háborút, a tények azt mutatják, hogy nem ez a helyzet. "Szóval itt az ideje megnyerni a békét" – mondta de Mistura.

Megkérdezék tőle, hogy ezzel azt akarta-e mondani, hogy Aszad nyerte meg a háborút. A diplomata azt mondta: habár a kormánypárti erők katonai szempontból jobban állnak, a szíriai polgárháborút "senki sem nyerheti meg".

"Csak akkor lehet szó győzelemről, ha sikerül hosszú távon fenntartható politikai megoldást elérni. Máskülönben további rengeteg, kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktusra lehet számítani a következő tíz évben, ami egy nagyon szomorú kimenetele egy háború megnyerésének" – mondta de Mistura.

A szíriai kormányerők kedden Deir-ez-Zórnál áttörték az ostromgyűrűt, amit több mint három éve vontak a terroristák a város köré. Szergej Szurovikin, a Szíriában harcoló orosz katonai kontingens parancsnoka szerint az ostromzárat egy három kilométeres szakaszon sikerült átszakítani és a rést szerdára virradóra sikerült duplájára szélesíteni.

Mistura szerint órák kérdése, hogy mikor sikerül teljesen felszabadítani a várost, az Iszlám Állam szíriai fővárosának számító Rakka bevétele pedig napokon vagy heteken belül megtörténhet. A város kétharmadát már visszafoglalták a Szíriai Demokratikus Erők ellenzéki ernyőszervezet harcosai.

Kazahsztán fővárosában, Asztanában a jövő héten újabb fordulója kezdődik a béketárgyalásoknak, ezeken főleg az északnyugat-szíriai Idlíb tartományról lesz szó, amely szinte teljes egészében az egymással is viaskodó iszlamista és más ellenzéki fegyveresek ellenőrzése alatt áll.

"A kérdés az: készen áll-e kormány Deir-ez-Zór és Rakka felszabadítása után valódi tárgyalásokat folytatni, és nem egyszerűen csak bejelenteni győzelmét, amelyet, mint tudjuk, és ők is tudják, nem lehet kihirdetni, mert nem lesz fenntartható politikai megoldás nélkül? Képes lesz az ellenzék egyesülni és lesz-e eléggé realista ahhoz, hogy felismerje: nem nyerte meg a háborút?" – mondta Mistura.