Az ellenzék megint népszavazást kezdeményez az olimpiáról

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Karácsony Gergely szerint legkönnyebben a Fővárosi Közgyűlés dönthetne egy olimpiáról szóló népszavazás kiírásáról, Horváth Csaba pedig nem támogatja, hogy a fideszesek az öt karikából hármat el akarnak lopni. A Kúria egy héttel ezelőtt kaszált el egy ugyanilyen kezdeményezést.


Ismételten népszavazás kiírásáról szóló módosító javaslatot nyújtott be a Fővárosi Közgyűlés elé négy ellenzéki párt: az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM). Azt szeretnék, ha népszavazást tartanának arról, pályázzon-e a 2024-es olimpia rendezési jogára Budapest.

Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere a közgyűlés szerdai ülése előtt sajtótájékoztatón elmondta, a Kúria elutasító döntése után legkönnyebben a Fővárosi Közgyűlés dönthetne egy olimpiáról szóló népszavazás kiírásáról. Kijelentette, aki olimpiát akar, annak népszavazást is akarnia kell, mert az jelenthet garanciát a beruházás nyilvánosságára, ami hozzájárulhat a korrupciós kockázat csökkentéséhez.

Horváth Csaba, az MSZP képviselője az olimpia eszméjét támogatja, de azt nem, "hogy a fideszesek az öt karikából hármat el akarnak lopni".

Csárdi Antal, az LMP képviselője azt mondta, hogy Budapest gazdaságilag, a Fidesz pedig morálisan nem készült fel az olimpiára. Szerinte ezt bizonyítja, hogy a kormánypárt még a fővárosi közösségi közlekedés gondjait sem képes megoldani.