Az ellenzék felelősségét pedzegetik a trafikos gyilkosságban

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

A baloldali ellenzék politikusai a trafikosok ellen hergelték társadalmat, így az ő felelősségük is felvehető a dohányboltok elleni támadások során. Erről beszélt a köztévé egyik műsorában a kormányhoz közel álló intézet egyik munkatársa.


A miniszterelnök hétfői kijelentéseit, és az erre adott ellenzéki reakciókat elemezte az M1 kedd esti műsorában a Nézőpont Intézet egyik munkatársa, Nagy Dániel. Orbán Viktor pécsi sajtótájékoztatóján a kaposvári trafikos gyilkosságra utalva azt mondta: napirenden tartaná a halálbüntetés kérdését.

Nagy szerint a kormány tudatosan koncentrál a közrend megszilárdítására. Erre utal többek között a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljének kidolgozása, illetve a rendőrség létszámának emelése. Szerinte a trafikos gyilkossághoz hasonló esetekre sokszor nagyon hevesen reagálnak az emberek, és ez valamilyen szinten érthető is. De vannak jogi korlátai a halálbüntetés bevezetésének Magyarországon, példaként említette az európai emberi jogi egyezményt.

A Nézőpont elemzője a baloldali ellenzéki pártok reakcióját felületesnek nevezte. „Nekik is magukba kéne nézniük, hogy a trafikok ellen mennyire felhergelték a társadalmat”, és mostanában elég sok bűncselekmény történik a trafikokban - fogalmazott. Az elemző úgy vélte, a miniszterelnök megszólalása szimbolikus volt, a társadalom felelősségérzetét akarta felkelteni.

A köztévé műsora komoly visszhangot váltott ki, többek között Török Gábor is megosztotta a Facebook-oldalán. A politológus a kormányhoz közel álló elemző azon mondatát emelte ki, hogy „a trafikosok ellen felhergelték a társadalmat”.

Kaposváron a múlt héten brutálisan meggyilkoltak egy 22 éves trafikbolti eladónőt, a tettes 22 ezer forintot vitt el. A Fidesz ezt követően kezdett el beszélni a halálbüntetésről. A radikálisabb megszólásokkal a kormánypárt a Jobbik vitorlájából próbálja kifogni a szelet. A Jobbik támogatottsága az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt, a Fidesz ezt úgy próbálja megakadályozni, hogy átveszi a radikális párt témáit.