Az ellenzék elviekben megfúrhatja az önkormányzati választási törvényt

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A fővárosi közgyűlést lényegesen átalakító szabályt minden ellenzéki párt elutasítja, alkotmánybírósági beadvány gigakoalícióval lehet. A Fidesz több olyan módosítót elfogadott, amellyel szerinte arányosabb lett a rendszer, így alkotmányos. Az MSZP-nek továbbra sem tetszik.


A Törvényalkotási Bizottság több olyan fideszes módosítót is megszavazott, amellyel a Fidesz szerint alkotmányosan már nem kifogásolható az új rendszer. A szocialisták szerint még mindig az, de azt nem árulta el Bárándy Gergely, kikkel szövetkeznének egy alkotmánybírósági beadványra.

A kompenzációs listán kiosztható mandátumoknál és a közgyűlési szavazásoknál is figyelembe veszik majd, hogy hányan laknak egy-egy kerületben – a többi között ezeket a fideszes módosító javaslatokat is elfogadta az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának többsége. Ezzel a fideszes Gulyás Gergely szerint már arányos lesz a rendszer, így alkotmányosan nincs vele már probléma.

A szavazásnál az új elv azt jelenti majd, hogy azon kívül, hogy a tagok többségének támogatnia kell egy indítványt, az csak akkor megy át, ha az igennel szavazó polgármesterek a főváros összlakosságának minimum felét képviselik.

A liberális Fodor Gábor javaslata is átment, így az önkormányzati választáson is több jelöltet lehet ajánlani. Az MSZP nem értett egyet a javaslattal, és kamupártok megjelenésétől tartott, de a benyújtó Fodor, az LMP-s Schiffer András és a Fidesz szerint sem érv ez most: nincs kampánypénz, nincs kamupárt.

Gulyás Gergely a VS.hu kérdésére elmondta azt is, nem tart attól, hogy hamisítanák az aláírásokat az önkormányzati választáson – épp azért, mert nincs anyagi motiváció. Arra a felvetésre, hogy a nagy pártoknak jó lehet, ha szétaprózódnak a szavazatok – ez amúgy egy jobbikos érv volt a bizottságban –, Gulyás Gergely azt mondta, az önkormányzati választáson eleve sok civil és független szokott indulni.

Egy LMP-s módosítást is támogatott amúgy a Fidesz, Rogán Antal frakcióvezető érvelése szerint azért, mert az is azt szolgálja, hogy minél többen indulhassanak a választáson.


Az AB-beadványhoz a baloldalnak le kell paktálnia a Jobbikkal

Hiába az arányosítást célzó módosítások, az MSZP szerint még mindig az Alkotmánybíróság előtt a törvény helye – közölte Bárándy Gergely szocialista politikus a bizottsági ülés után. Ő ugyanis még így sem tartja teljesen arányosnak a rendszert. Azt is elfogadhatalannak tartja, hogy lényeges változtatásokat adnak be az utolsó percekben, mert ez szerinte azt mutatja, nincs koncepció, csak ötletelés zajlik. Szerinte az egészet vissza kellene vonni.

Korábban a többi ellenzéki párt is tiltakozott a törvény ellen, alkotmányossági aggályokat is megfogalmaztak.

Az MSZP Kövér László házelnöktől kérte, forduljon az Alkotmánybírósághoz. Ha ő nem teszi, az államfő még megteheti ugyanezt. Ha ő sem, akkor a képviselők negyede is kérhet vizsgálatot. Ahhoz viszont a szocialisták a többi baloldali képviselővel együtt sincsenek elegen. (A DK és az Együtt-PM is az Alkotmánybíróság elé vinné a ügyet.) Az LMP is beszállhat. Schiffer András a VS.hu-nak azt mondta, feltehetően aláírnák a beadványt, de a végső válaszhoz látni kell a szöveget.

Viszont ez még így is kevés: néhány jobbikos biztos kell. Az MSZP egy vizsgálóbizottságot kezdeményező ívet aktív jobbikos frakciótagokkal együtt nem volt hajlandó aláírni még az előző ciklusban. A Jobbikból kivált képviselők ellen nem volt kifogása.

Bárándy Gergely szerint korai még a kérdés, kikkel fognának össze egy beadvány érdekében. Megvárják, hogy mit lép a házelnök és az államfő. A jobbikos Dúró Dúra azt mondta, a Jobbik egyelőre nem döntött arról, csatlakoznának-e egy ilyen kezdeményezéshez.