Az ellenzék az Alkotmánybíróságra megy az állami földek eladása miatt

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A kezdeményezést a korábban közös tüntetést is tartó szocialista, jobbikos és az LMP-s képviselők mellett független országgyűlési képviselők is aláírták.


Összegyűlt a szükséges ötven aláírás, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki parlamenti pártok az állami földek tervezett eladása miatt - közölte az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke. Harangozó Gábor ismertetése szerint annak kimondását akarják elérni, hogy a földek értékesítése nem felel meg a nemzeti vagyonról szóló törvénynek. Azt kifogásolják, hogy erről a kérdésről nem lehetett volna kormányhatározatban dönteni, ahhoz a Nemzeti Földalapkezelőről szóló törvényt kellett volna módosítani.

Legény Zsolt szocialista országgyűlési képviselő közölte, az országgyűlési kontroll megteremtése érdekében a földeladás felügyeletét ellátó eseti bizottság létrehozását kezdeményezik arra az esetre, ha nem tudják megakadályozni a privatizációt. Szerinte kevés információt lehet tudni a 380 ezer állami föld eladásáról, és arról, hogy a várhatóan befolyó több száz milliárd forintos bevételt mire akarják fordítani. A bizottság feladata lenne a többi között az állami földek értékesítése során "vevőként fellépésre jogosult személyi kör összetételének vizsgálata", illetve a Földet a gazdáknak nevű program eddigi nyertesei és résztvevői által tett vállalások teljesítésének ellenőrzése – mondta Legény. A személyi kör vizsgálatát Harangozó Gábor azzal magyarázta, nyomon akarják követni, hogy az elmúlt hónapokban hány olyan földműves lett, aki kórházigazgatóként, ügyészként vagy a Fidesz képviselőjeként szolgálta a Fidesz klientúráját és most azzal fizetik ki, hogy államilag támogatott hitellel, tőkebefektetés nélkül földhöz juttatják.

Legény Zsolt azt mondta, ha a Fidesznek és a kormánynak valóban nincs takargatnivalója ekkora állami vagyon értékesítése kapcsán, akkor nyugodt szívvel megszavazhatja a bizottság felállítását.