Az elítélt elnök a legesélyesebb jelölt a brazil választáson

Fotó: ESTADAO CONTEUDO / WERTHER SANTANA

-

A fellebbviteli bíróság súlyosbító ítélete ellenére indulni fog Lula da Silva volt államfő.


Nem sokkal az ítélethirdetés után a Brazil Munkáspárt közölte, hogy újra Luiz Inácio Lula da Silvát fogja indítani az elnökválasztáson. Glezi Hofmann pártelnök szerint téved, aki azt gondolja, hogy az ítélettel "megáll az idő". Pártja nem engedi meg, hogy ismét figyelmen kívül hagyják a demokráciát és a nép akaratát, ezért harcolni fog mindenhol, a bíróságon és az utcán egyaránt – mondta.

Lula azt mondta, hogy nem fél a börtöntől, mert ha őt le is tartóztatják, az eszméi már beférkőztek a brazil társadalomba. Nelson Mandela is megjárta a börtönt, mielőtt dél-afrikai elnök lett – mondta.

A fellebbviteli bíróság súlyosbította a Lulára korrupció és pénzmosás miatt kiszabott büntetést, de még fellebbezhet.

A júliusi ítélet kilenc és fél év börtönnel sújtotta a volt elnököt. Az újabb ítélet már 12 év és egy hónap elzárásról szól. A bíróság bizonyítva látja, hogy Lulát megvesztegette a Petrobras brazil olajvállalat. A 2014-ben indított Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, és ezzel hatalmas botrányt váltott ki Brazíliában: kiderült, hogy számos építőipari cég fizetett kenőpénzeket politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak a Petrobras versenytárgyalásainak megnyeréséért. A volt elnök állítólag 1,1 millió dollárnak megfelelő kenőpénzt kapott közvetett módon.

Brazíliában Lulát tartják az októberben tartandó elnökválasztás legnagyobb esélyesének.