Az elhízott nőknél ugrásszerűen nő a mellrák kockázata

-

67 000 nő vett részt a vizsgálatban, és az eredmények szerint már az enyhe fokú elhízás is növelte a kockázatot, a kifejezett kövérség pedig csaknem 60 százalékkal.


Az amerikai Seattle-ben található Fred Hutchinson Rákkutató Központ orvosai olyan nők életét követték szerte az Egyesült Államokban, akik legalább 13 éve átestek a klimaxon. Egyértelműen arra az eredményre jutottak, hogy már kismértékű elhízás is növeli az agresszív mellrák kockázatát – jelent meg a JAMA Oncology című szaklapban közzétett tanulmányban.

A 67 ezer 50 és 79 év közötti nő közül 13 év alatt 3388 betegedett meg agresszív mellrákban, ez 5 százalékos arány. Mint kiderült, már a 25-nél nagyobb testtömegindex (BMI) is 17 százalékkal növelte a kockázatot, míg a 30-at meghaladó BMI már 37 százalékos rizikónövekedést eredményezett. A valóban kövérnek számító nőknek 58 százalékkal volt nagyobb az esélyük arra, hogy kifejlődik bennük a betegség, mint a normál súlyúaknak. Még azoknál is ugrásszerűen megnőtt a betegség veszélye, akik a vizsgálat kezdetén normális súlyúak voltak, de időközben felszedtek mintegy 5 százaléknyi pluszsúlyt.

A 25-ös BMI (kalkulátor ezen az oldalon) azt jelenti, hogy egy 170 centiméteres nő legfeljebb 72 kiló. Ugyanezzel a magassággal a 90 kiló már 30 fölötti BMI-t jelent.