Az elfalazott múzeum tetejére mászott egy ligetvédő

Fotó: VS.hu

-

Komáromi Gergely két napja a bontás előtt álló Közlekedési Múzeum kéményhez láncolta magát, most a tetejére sikerült feljutnia. Biztonsági őrök szedték le, akik ellen feljelentést tesz.


Kíváncsi voltam, érvényesíthetem-e a jogaimat, változott-e valami két napja

– ezzel indokolta akcióját Komáromi Gergely. A VS.hu-nak azt mondta, sok minden változott 48 óra alatt: a korábban vele szemben intézkedő rendőrök most őt védték a biztonságiak agressziója ellen.


Az egyre ismertebb ligetvédő elmondása szerint több ütést kapott a gyomorszájára, a hátába térdeltek, a hátraszorították a csuklóját, több hámsérülése keletkezett, életveszélyesen fenyegették. Az általunk megkérdezett biztonságiak azt mondták, nem okoztak sérülést Komárominak, aki a villámhárítón jutott fel a tetőre. Mivel ez nincs lezárva, bármikor bárki feljuthat, ha 40 kilós, mint a ligetvédő. Ezen kívül további 3 villámhárító is rendelkezésre áll az épület oldalán, ahol még lehet próbálkozni – tették hozzá.

A ligetvédő önszántából jött le végül a tetőről, de csak azt követően, hogy megérkeztek a rendőrök. „Addig, harminc percen át konkrétan életveszélyben voltam” – idézte fel a történteket Komáromi. Arról is beszámolt, a rendőrök kiérkezésekor az egyik biztonsági őr azzal fogadta őket, hogy le akarta lökni a tetőről, vagyis gyilkossági kísérlettel vádolta meg. A ligetvédő szerint ez nem csak azért képtelenség, mert fele akkora a súlya, mint az őrzővédőknek, hanem azért is, mert öten állták körbe a tetőn.

A ligetvédőhöz mentőt hívtak, ők nem tudtak látleltet adni, ezért kórházba ment. Ellátni nem kellett, külső sérüléseket nem szenvedett néhány karcoláson, karmolásnyomon kívül.Bonthatank

A Közlekedési Múzeum menti parkoló bejáratánál már tábla hirdeti, hogy munkaterület, ahová tilos belépni. Komáromi szerint továbbra is közterületről van szó, ő ezért használta ismét, eddig még senki nem mutatott olyan engedélyt neki, ami alapján lezárhatnák a volt parkolót. Kedden mászott fel először a tetőre, arról meg a kéményre, ahonnan se a tűzoltók, se a rendőrök nem tudták lehozni, csak akkor mászott le, amikor rosszul lett.


Zimborás Gábor építész a Klubrádiónak azt nyilatkozta, nincs bontási engedélye a Városliget Zrt.-nek a Közlekedési Múzeum területén, de a ligetprojektről szóló törvény lehetővé teszi a bontást. Ezzel együtt bármit nem lehet megtenni a területen, szükség van a tulajdonos hozzájárulására is. Ezt azt követően kell megkérni, hogy a munkaterületet átadták, ez pedig szerdán megtörtént.

A Városliget Zrt. álláspontja szerint a közterületet építési területként veszi igénybe a Városliget Zrt., a szükséges engedélyek rendelkezésre állnak, a közterület kezelője egyébként is saját maguk. „Eleve kizárt volna, hogy saját magunknak nem engedélyezzük a munkavégzést. A közterületet ilyen esetekben jogszerűen lehet körbekordonozni, erre építési beruházásoknál vagy akár rendezvényeknél gyakran kerül sor. Az építési terület a munkák idejére nem közterület, a kordonállítás jogszerű” – érvelt a beruházó.