Az életfogytiglan és a halálbüntetés után újabb életfogytiglant kapott

Fotó: AFP / TAREK EL-GABASS

-

A volt államfőt kémkedés miatt ítélték el. Az egyiptomi bíróság semmit sem bíz a véletlenre.


Egy kairói bíróság kémkedés miatt életfogytiglani börtönre ítélte Mohamed Murszit. A vád szerint a volt egyiptomi államfő és 10 társa Katarnak adtak át titkos, az ország biztonságát érintő információkat. Murszi „illegális szervezet” irányítása és dokumentumok átadása miatt kapott életfogytiglant – ez Egyiptomban 25 évi elzárásnak felel meg. Hat vádlottat – köztük az al-Dzsazíra tévé két munkatársát – halálra ítéltek. A volt elnök annak köszönheti viszonylag enyhébb büntetését, hogy felmentették őt a kémkedés vádja alól, ami vélhetően azt jelenti, hogy csupán közreműködő volt az ügyben. Az ítélet ellen a vádlottak fellebbezhetnek.

Murszit 2013 júliusában a hadsereg puccsal távolította el a hatalomból. Azóta már három korábbi perben is elítélték. Eddig egy húszéves és egy életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Tavaly májusban halálra ítélték azzal a váddal, hogy „külföldi fegyveresek” segítségével kitört börtönéből a 2011-es egyiptomi felkelés idején. Abban a perben elítélték az iszlamista exelnök mögött álló Muzulmán Testvériség vezetőjét, Mohamed Badíét és a mozgalom támogatóját, az évtizedek óta katari száműzetésben élő hitszónokot, Júszuf el-Karadávit is.

Murszi halálos ítéletét az egyiptomi előírásoknak megfelelően véleményezte és megerősítette az ország legfőbb vallási méltósága, a nagymufti is. Az első életfogytiglani ítélet szinte pontosan egy éve született. Abban a perben azzal vádolták a volt elnököt, hogy külföldi szervezeteknek kémkedett azért, hogy Egyiptomban terrortámadásokat hajtsanak végre.