Az életével játszik, aki eltűnt diákokat keres Mexikóban

-

Megöltek Mexikóban egy eltűnt gyerekeket kereső aktivistát, aki a kutatócsoportok egyik legmeghatározóbb személye volt – írta a BBC.


Miguel Angel Jimenez Blanco testét az otthona közelében a dél-nyugati Guerrero államban találták meg. Ő vezette azt a keresést, melyben 43 olyan diák tűnt el a közeli városból, Igualából. Az esettel rávilágított arra, hogy több száz ember tűnt el tavaly a bandaháborúkkal és kábítószer-kereskedelemmel sújtott államban. Csak ezen a hétvégén 15 embert öltek meg.


Jimenez Blanco holttestét saját taxijában találták meg. A férfi egy olyan szervezet tagja volt, amely a környéken kereste az eltűnt tanulókat, valamint részt vett a meggyilkolt emberek kiásásban is, akiket akkor találtak meg, amikor a fiatalokat keresték. Az Egyéb Eltűntek (The Other Disappeared) megszervezéséhez is volt köze, ez egy főként nőkből álló csoport, amely vasárnaponként keresi a közeli hegyekben az eltűnt szeretteiket, akiket valószínűleg meggyilkoltak.

A keresések azután kezdődtek meg novemberben, hogy 43 diákot elraboltak és valószínűleg megöltek Igualában tavaly szeptemberben. Eddig 129 holttestet találtak, amiket átadtak a hatóságoknak azonosításra.

A keresések elindítása után 300 család kereste meg Jimenez Blancót, hogy eltűnt valamelyik családtagjuk.

A BBC-nek adott korábbi interjújában azt mondta:


a keresések kezdete óta azt mondjuk, hogy ez a hely egy temető

Hozzátette, sok olyan család van, aki évtizedekig hallgatott, mert félt a megtorlástól.