Az életét félti a nő, aki segített megtalálni a párizsi merénylőt

Fotó: MTI/EPA / Yoan Valat

-

Rendőri védelem alatt áll, korábbi életét és munkáját is kénytelen volt feladni az a párizsi nő, akinek a segítségével a rendőrség megtalálta a novemberi párizsi merényletek terroristáinak vezetőjét, Abdelhamid Abaaoudot. A férfit és társait egy rendőrségi rajtaütés során ölték meg, de azt mesélte a nőnek, hogy kilencven társával együtt jött vissza Szíriából.


Nem érzi magát biztonságban az a nő, aki feladta a rendőrségnek Abdelhamid Abaaoud-t, a november 13-ai 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat egyik végrehajtóját. A belga-marokkói állampolgárságú dzsihadistát a nő vallomásának köszönhetően találta meg a rendőrség öt nappal később a francia főváros Saint-Denis nevű elővárosában, ahol egy rajtaütésben megölték - derült ki az RMC francia rádió csütörtöki interjújából.

A Sonia álnéven nyilatkozó nő jelenleg rendőri védelem alatt él. "Még azt sem mondhatjuk, hogy nem olyan az életem, mint régen, mert egyáltalán nincs életem" - mondta. "Nem élek társasági életet, elvesztettem a munkám, nincsenek barátaim, nem látom a családomat. Teljesen elvágtak a világtól" - tette hozzá.

Sonia Hasna Aitboulahcennek, Abdelhamid Abaaoud unokahúgának a barátnője volt, akit két nappal a merényletsorozat után elkísért egy találkozóra Párizs egyik elővárosába, de nem tudta, hogy kivel fognak találkozni.

"Sapka volt a fején, narancsszínű sportcipőt és bomberdzsekit viselt. Fülig érő göndör haja volt. Olyan románnak néztem, aki ablaktörléssel koldul. Ráadásul mosolygott. Egyáltalán nem hasonlított egy terroristára" - emlékezett vissza Abaaoudra a nő.

A férfi állítólag büszkén mesélte el, hogy ő vezette az úgynevezett teraszkommandót, amely 39 embert ölt meg párizsi kávéházak és bárok teraszain. "Úgy mesélt az egészről, mintha vásárolni ugrott volna le és akciós mosóport talált volna. Egyszerűen boldog volt", mondta a nő, akinek a terrorista azt is elárulta, hogy nem egyedül, hanem kilencven társával együtt jött vissza Szíriából Franciaországba. Vannak köztük "szíriaiak, irakiak, franciák, németek és angolok", és mindannyian a Párizs környéki "Ile-de-France régióban vannak jelenleg".

Sonia szerint Abaaoud a Défense üzleti negyedben akarta elkövetni a következő támadást egy bevásárlóközpont, egy rendőrőrs és egy bölcsőde ellen. "Azt mondtam magamban, hogy nem fogják megcsinálni, mert én meg fogom akadályozni" - fogalmazott a nő, aki a találkozó után azonnal felhívta a rendőrséget.

Abaaoud egy lakásban húzta meg magát az unokahúga segítségével. A rendőrségi rajtaütésben rajta kívül Hasna Aitboulahcen és Chakib Akrouh, a teraszkommandó egyik másik feltételezett tagja is meghalt, derekán egy robbanóövvel.

Sonia azt reméli, hogy mielőbb újra nyugalomra lel, lesz munkája és pszichológus is foglalkozni fog vele az ígéretek szerint. "Fenyegetve, elhagyatva érzem magam", mondta.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter az Europe1 kereskedelmi rádióban nem kívánta kommentálni az ügyet. "Minden megteszünk ebben a nagyon bonyolult helyzetben. A legjobb dolog hallgatni" - mondta a belügyminiszter.