Az életéért küzd a Dortmund

Fotó: Fotó: Europress/AFP/Patrik Stollarz / Béla Fotós

Ha a Borussia Dortmund nem nyer a Napoli ellen, akkor a tavalyi BL-döntős szinte biztosan kiesik a csoportból, így ez a párosítás minden tekintetben kiemelkedik a Bajnokok Ligája mai fordulójából. A Chelsea, az Arsenal és a Barcelona is bebiztosíthatja csoportgyőzelmét; nagy meccsnek ígérkezik a Celtic–Milan, és a Zenit–Atlético.


E -csoport

 


Ha ma este győz a Chelsea, megnyeri a csoportját, ami már csak azért is fontos, mert így lophatnak egy kis pihenőidőt. „Decemberben kilenc meccset játszik a csapat, és ha Baselben nyerni tudunk, akkor a Steaua elleni meccsnek már nem lesz igazi tétje. Ez motivál majd minket este” – kezdte sajtótájékoztatóját José Mourinho, a csapat edzője, aztán megragadta az alkalmat, hogy előbb kicsit vállon veregesse magát, majd kiosztott egy óvatos kokit Murat Yakinnak, az ellenfél edzőjének. „Ilyen helyzetekben mutathatja meg egy edző, mire képes, mit tud hozzátenni a csapathoz, és ezek azok a helyzetek, amelyekben csak a bátrak maradnak talpon. Sok meccset játszunk, kőkemény időszak ez, de élvezem. A teher a Baselen van, nem rajtunk. Ha győzünk, mi biztosan továbbjutunk. De ha a Basel nyer, nekik még akkor is bizonyítaniuk kell majd a Schalke ellen. Ők vannak nehéz helyzetben, ami egyértelműen bizonyítja, hogy az első meccsünk után [Chelsea–Basel 1-2] mi tettük a dolgunkat, a Basel meg nem. Ettől függetlenül erős csapatuk van, ma este nagy meccs vár rájuk.” Murat Yakin kiürítette a közhelytárat, mondandójából nehéz lenne bármit kiemelni. Lényegében azt jelezte, hogy szeretnének nyerni, és mindent meg fognak tenni érte, muchas gracias. A csoport másik meccse a Steaua Bukarest–Schalke, amelyen, elnézve a csoportot, a németeknek elég lenne egy döntetlen is.


F-csoportHa a Borussia Dortmund nem képes nyerni a Napoli ellen, szinte biztosan kiesik a csoportból azok után, hogy tavaly BL-döntőt játszott Jürgen Klopp csapata, és Európa önként habarodott bele a csapat stílusába. Ráadásul gyenge formában vannak, hiányzik a komplett védelem, és az elmúlt három összecsapásukat elvesztették. „Nem tértünk le a helyes útról, ugyanakkor itt az ideje, hogy elkezdjünk meccseket nyerni” – spannolta magát és csapatát Klopp. „Megszerezhető pontok csúsztak ki a kezünk közül, de ettől még nem lesz könnyebb dolga a Napolinak az előttünk álló meccsen, csak ha rosszul játszunk.  Egyesek szerint ez a legnehezebb csoport, mások szerint egyben a legizgalmasabb is. Most rajtunk múlik, hogy mennyi izgalmat tudunk csempészni a folytatásba. Az biztos: ha nem nyerjük meg a következő két BL-meccsünket, kezdhetünk imádkozni, mert nem a mi kezünkben lesz a sorsunk.” Eközben az olaszok oldaláról Rafa Benítez a védekezés, és az egységes csapatjáték fontosságáról dünnyögött a maga módján. Mindenkinek oda kell tenni magát, a középpályásoknak be kell segíteniük védekezésben, a bekkeknek pedig segíteniük kell a támadásokat labdaszerzés után – nagyjából ennyi volt a lényeg. Benítez utálja a sajtótájékoztatókat, és ezt minden egyes megnyilvánulásával érzékelteti. Az Arsenal már szinte a VIP-páholyban szürcsöli a koktélokat, ha otthon megverik az eddig pont nélkül álló O. Marseille-t - itt nincs miről beszélni.


G-csoport

Az Atlético Madrid még pontot sem vesztett, kellemetlen bullyként tornyosul a többiek fölé, hiszen már megszerezték a csoportelsőséget. Az Austria Wien viszont gólt sem lőtt eddig, az ő utolsó helyük is betonbiztosnak tűnik, különösen úgy, hogy a győzelmi kényszerben lévő Portóhoz utaznak, ami sok jóval nyilván nem kecsegtet. A forduló másik meccsén a Zenit fogadja a spanyolokat.


„Jobban örülnék, ha egy teljes erőben lévő, komplett Atlético Madrid lenne az ellenfelünk” – nyitotta egy rutinos hazugsággal sajtótájékoztatóját Luciano Spalletti. „Nem szeretném, ha a játékosaim fejében az motoszkálna, hogy könnyebb meccs vár ránk. Nem, erről szó sincs. Ráadásul nekünk is megvannak a hiányzóink, őt stabil kezdőjátékosomra nem számíthatok. Ha tehetném, öt védővel futnánk ki a meccsre, de egyszerűen nem vagyunk annyian” – folytatta némi sopánkodással az olasz mestert, majd üzent egyet valakinek vagy valakiknek: „Imádom a játékosaim, és nagy kedvvel dolgozok velük. De ha valakivel nem vagyok megelégedve, vagy hátráltatja a munkám, azt azonnal kihagyom még a keretből is.”

G-csoport


H-csoport

A Barcelona már bebiztosította a továbbjutást, és ha legalább egy pontot szereznek az Ajax ellen, biztossá válik a csoportgyőzelmük is. Eközben a Celtic az életéért küzd: ha otthon kikap a Milantól, akkor számukra véget ér a BL.


allegri


„Természetes, hogy a klub, mi magunk és a szurkolóink is csalódottak az eddigi teljesítményünket elnézve. Ma este is roppant nehéz feladat áll előttünk, hiszen a Celtic csak két vereséget szenvedett hazai pályán az elmúlt 11 találkozóján. A skótok fizikálisan nagyon erősek, és kellően agresszívek is, ezért nekünk precízen be kell tartanunk a taktikát, hogy a meccset a technikai képzettségek dönthessék el” – vázolta elképzeléseit Massimiliano Allegri, és megerősítette azt is, hogy Balotelli a kezdőben kap majd helyet. „Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos számunkra a győzelem. A játékosaim tudják, mi forog kockán, és alig várják, hogy bizonyíthassanak. Én nem érzek magamon semmilyen nyomást. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kapkodjunk vagy idegesek legyünk. Egy kis izgatottság persze természetes, de ez csak jót tehet. Semmit sem veszíthetünk, ugyanakkor még előttünk állhat az egész BL, remek helyzetben vagyunk” – győzködte magát és játékosait a csoport utolsó helyéről Neil Lennon.

H-csoport


Bajnokok Ligája, 5. forduló

18.00 Zenit–Atlético Madrid 20.45 Steaua Bukarest–Schalke 04 Basel–Chelsea Arsenal–O. Marseille Borussia Dortmund–Napoli Porto–Austria Wien Celtic–Milan Ajax–Barcelona