Az élet császárai - A valaha készült öt legdögösebb fotó írókról

Fotó: John F. Kennedy Presidential Library / John F. Kennedy Presidential Library

-

Térdzokni és fehér sort a dél krónikásán. Rettenthetetlen vadász az egytonnás bivaly árnyékában. A gonzó seriff. A letűnt aranykor pompája a sztáríró nappalijában. Kockás nadrág és növényi szimbólum a nyulak gazdáján. Bemutatjuk az élet császárait.


William Faulkner

William Faulkner már három évtizede publikált, de igazán ismertté csak 1949-ben vált, miután megkapta az irodalmi Nobel-díjat. A dél krónikása hagyta, hogy elcsábítsa Hollywood, hiszen a forgatókönyvekért jó pénzeket akasztott le a stúdióktól. A fotón jól látszik, hogy Faulknernek nemcsak az íráshoz, de a stílushoz is volt érzéke: napszemüveg, karcsú szárú pipa, fehér sort, térdzokni és sportcipő. Mindez a napsütötte erkélyen, hátradőlve egy kényelmes karosszékben, és előtte írógéppel, ami csak úgy falja a lapokat.


Faulkner a mindennapokban is rettentő stílusos volt, nézzék azt a pipát


Ernest Hemingway

Ernest Hemingway köztudottan rajongott a gyönyörű nőkért, a veszélyes helyzetekért, a bokszért, a bikaviadalokért és a cukormentes daiquiriért. Az írás mellett rendszeresen szakított időt egyik kedvenc hobbijára: vadászott Afrika erdeiben és szavannáin. A szafarikon rengeteg trófeát gyűjtött, elejtett többek között orrszarvút, oroszlánt, antilopot és leopárdot. Semmi sem tántoríthatta el a veszélyes vadászatoktól, és nem kímélte testi épségét sem: agyrázkódást szenvedett, összezúzta a csigolyáját, első fokú égési sérüléseket szerzett, megrepedt a veséje, a mája, valamint a lépe is megsérült. A képen egy közel egytonnás vízibivaly társaságában pózol.


Nobel-díjas író vízibölénnyel


Hunter S. Thompson

A gonzó újságírás atyja nemcsak az alkohol és az illegális tudatmódosítók szeretetéről volt hírhedt, hanem a lőfegyverek iránti vonzalmáról is. Hunter S. Thompson egész életében megtestesítette azt, amit egy ellenkulturális ikontól elvárnak a rajongói, akár Puerto Ricóban flesselt, akár Brazíliában vagy Coloradóban a seriffválasztáson, ahol ő is indult jelöltként. Mi kell a kúlsághoz? Egy hatalmas motorkerékpár, egy kibiztosított revolver és az elmaradhatatlan pilóta napszemüveg. És persze Hunter S. Thompson. Egy házibuliban biztosan számíthattunk volna rá, hogy előadja kedvenc mutatványát, a tűzköpést, amikor szükség van egy kezdőlökésre, hogy a parti igazán elszabaduljon.


Ha más nem is lenne, már az ing miatt beválogattuk volna


Truman Capote

A 20. századi amerikai próza önimádó megújítója minden idők legismertebb dokumentumregényének megírása mellett fényűző partik nagyvonalú házigazdájaként is a magazinok címlapjára került. A Hidegvérrel kirobbanó sikere után energiáit az írás helyett azonban az italozásba és a különféle talk show-kban való szereplésbe ölte, de sosem feledkezett meg az egyszerre giccses és szemkápráztató glamourról. Capote kezdettől fogva könnyedén elcsábította a fotósok kameráit, karizmájának és eleganciájának több botrányos és ellenállhatatlan képet köszönhetünk, de ez a halála előtt hét évvel készült fotó már hanyatlásának pompáját idézi fel. A bávatag arcú író nappalija bűzlik a pénztől, a nyugtatóktól és a letűnt aranykor mámorától.


A Hidegvérrel megírása előtt, még energiával teli


John Updike

A Nyúl-sorozatáról ismert amerikai írónak nem volt szüksége motorokra és fegyverekre, hogy maga legyen a megtestesült stílus és lazaság. Updike komolyan vette a termelést: pályafutása elejétől fogva szinte minden évben jelentkezett egy-egy új könyvvel. A fotót elnézve kijelenthetjük, hogy egyetlen írón sem állt ilyen jól a kockás nadrág, de van még egy apróság, ami talán nem szúr rögtön szemet. Ha pedig el akarjuk képzelni az Updike-féle lazulás természetét, akkor vessünk egy közelebbi pillantást a fehér teniszpólóján látható félreérthetetlen növényi szimbólumra.


john updike