Az élénk ingatlanpiac sem növeli a hitelek nagyságát

Fotó: Getty Images / Mark Metcalfe

-

Átlagosan 8 millió forint hitelt merünk felvenni lakáscélra.


Az év első negyedévében 71 milliárd forinttal kevesebb kölcsönt vettek fel a magyar családok, mint a tavalyi év első negyedévében, derül ki az Otthon Centrum Hitel Center felméréséből. Az új szerződéskötések összesen 164 milliárd forintot tesznek ki.

Egyedül a lakáshitetek kihelyezése emelkedett 36 százalékkal a 2015-ös adatokhoz képest. A lakáspiac élénkülésével függ össze, hogy 2013 január óta folyamatosan nőt a lakáscélú hitelek összege. Májusban ez újabb csúcsot ért el, 42,5 milliárd forintra emelkedett.


Minden hatodik lakás hitelből van


2016 első öt hónapjában 15 százalék körül voltak azok, hogy bankhoz fordultak lakásvásárlásaikhoz, azaz minden hatodik lakást banki kölcsönből finanszíroznak. Eszerint sokat erősödött a bizalom a lakáshitelek iránt, hiszen a válság idején tíz vételből mindössze egyet finanszíroztak banki kölcsönből - olvasható az Otthon Centum Hitel Center elemzésében.

A lakáshitelek jellemző futamideje 16 év körül alakul, ez 2014-ben még csak kicsit több mint 13 év volt. Az átlagos hitelösszeg 8 millió forint., bár a budapesti belvárosban az átlagos hitelösszeg a 10 milliót is meghaladta.

A felmérés szerint két nagy csoportra oszthatók a hiteligénylők. Egy részük a minél alacsonyabb, 3-4 százalék körüli kamatot és minél alacsonyabb törlesztőrészletet keresik, ezek a konstrukciók rövid perióduson - akár egy éven - belül tudják garantálni a fix kamatot. A másik csoport tagjai a biztonságot preferálják, azaz a hosszú távú kiszámítható kamatozású, de drágább hiteleket keresik. Ezek akár tíz vagy annál hosszabb ideig tudják garantálni a fix kamatot.