Az elektromos autók miatt is nőhet a munkanélküliség

Fotó: balazs.czagany@gmail.com / Kormányhivatal.hu

-

A Volkswagen szerint a villanymotorral hajtott autók gyártásához kevesebb munkásra lesz szükség.


A digitalizáció és elektromos mobilitás elterjedése csökkenteni fogja az alkalmazottak számát az autóiparban – mondta Karlheinz Blessing. A Volkswagen személyzeti igazgatója szerint az új technológia hoz majd ugyan magával új feladatokat is, de összességében az alkalmazottak száma valószínűleg csökkenni fog az ágazatban.

„Ha egymás mellé teszünk egy villanymotort és egy rendkívül komplex felépítésű robbanómotort,


rögtön látható, hogy villanymotort gyártani sokkal egyszerűbb feladat

– mondta Blessing. Korábban Dieter Zetsche, a Daimler elnök-vezérigazgatója okozott riadalmat egy hasonló kijelentésével a stuttgarti vállalat szakszervezeténél.

Az autóiparban a munkaerő-szükséglet növekedésére elsősorban a szoftverfejlesztésben és az autóelektronikai eszközök fejlesztésében lehet számítani.

„Nemcsak Németországban, de világszerte toborozzuk a szakembereket. Wolfsburg mágnesként fogja vonzani a fejlett technológiai és informatikai szakembereket.


A digitalizáció és az elektromos mobilitás fővárosává akarjuk tenni Wolfsburgot

– mondta Blessing.

A vezetés és a szakszervezetek között létrejött megállapodás értelmében a Volkswagen csillapítani fogja az átalakulás hatását. A konszern 2025-ig 23 ezer németországi és 30 ezer külföldi munkahelyet készül megszüntetni anélkül, hogy bárkinek is üzemviteli okokból fel kelljen mondani. 9000 szoftverfejlesztői állás létesítésével pedig Németországban tulajdonképpen 14 ezer állás szűnik meg a Volkswagennél.

A cég tervezett németországi akkumulátorgyáráról Blessing azt mondta, hogy az rengeteg pénzbe kerül, de munkaerőigénye nem feltétlenül magas.