Az elavult kazánokat keresik a magyarok

-

Habár július elseje óta a magánszemélyek már nem cserélhetik le kazánjukat hagyományos kéményes készülékre, továbbra is kelendők a régi típusú berendezések.


Néhány visszalépést követően 2388 kérelmet bíráltak el kedvezően az Otthon melege program fűtés-korszerűsítési alprogramjában – írja a Magyar Idők. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint eddig 2005 pályázati elszámolás érkezett be, ebből 1500-ra mintegy 754 millió forintot folyósítottak.

A régi típusú kazánok eladása szinte megduplázódott, majd nyár közepétől az új energiahatékonysági követelményeknek megfelelő, kondenzációs berendezések eladása is felélénkült. Július elseje után csak bizonyos hatékonysági fokot meghaladó fűtőkészülékek kerülhetnek lakossági forgalomba. A jogszabály azonban továbbra is megengedi gyűjtőkéményes társasházaknál a nyílt égésterű, hagyományos – de új hatékonysági követelményeknek megfelelő – készülékek beszerelését.

A gyártók egy-egy régi típust forgalmazhatnak, a kereskedők pedig továbbra is készleten tarthatnak ilyeneket. Ráadásul ezekből egyre többet adtak el az elmúlt időszakban annak ellenére, hogy a kereskedők felhívják a vásárlók figyelmét a jogszabályi változásra. Mivel a vásárlásnál nincs regisztrációs kötelezettség, a készülékek útja nem követhető, és nem tudni, hogy hová és ki köti be a ma már tiltott, nyílt égésterű kazánokat.