Az elnökválasztás után távozhat az USA budapesti nagykövete

Fotó: Getty Images / Handout

-

A magyar–amerikai kapcsolatok javultak ugyan, de egyengetésük néha reménytelenek tűnhet.


Colleen Bell néhány hete meghozta döntését, és a novemberi amerikai elnökválasztás után távozik magyarországi állomáshelyéről – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint döntését nem fogja befolyásolni az sem, hogy ki lesz az Egyesült Államok új elnöke. A korábban producerként ismert Bell kissé belefáradt a magyar–amerikai kapcsolatok reménytelennek tűnő egyengetésébe. A Barack Obamához közel álló nagykövet javított az André Goodfriend ideiglenes ügyvivő nevével fémjelzett, 2013–2014-es időszak hangulatán, amikor súlyos diplomáciai konfliktussá fajult hat meg nem nevezett magyar köztisztviselő amerikai belépésének megtagadása korrupciós ügyletekre hivatkozva.

Megérkezésének pillanatától Bell a washingtoni diplomácia nyitottabb, barátságosabb arcát próbálta képviselni. Korrupcióra vonatkozó bírálatokat ugyan időnként ő is megfogalmazott, de eddig feszültségmentes, akár szívélyesnek is nevezhető kapcsolatot tartott fenn a kormánnyal.

Bell várhatóan a jövő év elején, legkésőbb kora tavasszal távozik, feladatait átmeneti jelleggel, az új nagykövet kinevezéséig David Kostelancik helyettes misszióvezető veszi át. A karrierdiplomata nemrég érkezett Budapestre, legutóbb az amerikai kongresszus Helsinki Bizottságának volt külügyminiszteri főtanácsadója. 2008 és 2010 között az Egyesült Államok moszkvai külképviseletén szolgált mint helyettes, majd ügyvivő politikai tanácsos. Korábban is dolgozott Moszkvában a nagykövet különleges tanácsadójaként. Aligha véletlen a tapasztalt Kostelancik Magyarországra küldése: Washingtont a sajtószabadságon, az egyházi törvényen, a korrupción, illetve az antiszemitizmuson kívül továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök oroszbarát megnyilvánulásai aggasztják.