Az EKB szerdán dönt a görög bankok további finanszírozásáról

-

Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsa várhatóan szerdán dönt a görög bankok likviditási hitelkeretének felemeléséről.


Ez az ügy szerepel az EKB igazgatótanácsa szerdai ülésének napirendjén - válaszolta Ewald Nowotny, az osztrák központi bank elnöke, az EKB igazgatósági tagja arra kérdésre, hogy az EKB a hitelezők javaslatairól vasárnapra kiírt referendum előtt még felemeli-e a sürgősségi likviditási támogatás plafonját.


„Nem akarom megelőlegezni a döntést, a labda a görög térfélen pattog" - mondta Nowotny hétfőn egy beruházási konferencián.

„Feltételezem, hogy a görögök többsége az euróövezetben akar maradni, ezért el tudom képzelni, hogy ez lehet az alapja újabb megbeszéléseknek, de még sok a bizonytalanság" - tette hozzá.
Nowotny azonban hangsúlyozta, hogy ha a görögök a referendumon elutasítanák a hitelezők feltételeit, az erősen behatárolná a konstruktív továbblépés lehetőségét.


Nem valószínű, hogy Görögország törleszteni tudja az IMF-nek a következő napokban esedékes tartozását, de ez nem jelenti azt, hogy "nyomban" fizetésképtelennek minősül. A késedelem az IMF eljárási szabályai szerint nem jelent azonnali államcsődöt, de természetesen minél több határidőt mulaszt el Athén, annál nehezebbé válik a helyzet - mondta Ewald Nowotny.


Az EKB már jó ideje a sürgősségi likviditási támogatás (Emergency Liquidity Assistance - ELA) keretében hitelezi a görög bankokat. Jelenleg csak az EKB tud forrásokat biztosítani a görög kereskedelmi bankoknak, amelyekből a betétesek a pénzforgalom hétfői korlátozásáig folyamatosan vonták ki pénzüket. Közvetve az EKB tartotta felszínen a görög államot is, mert Athén a piacokon nem jut hitelhez, és egyedüli pénzforrása a görög kereskedelmi bankrendszer. Maguk a bankok viszont az EKB rendes refinanszírozási csatornáin keresztül nem képesek pénzhez jutni, mert a bank nem fogadhatja el fedezetként a bóvli kategóriába sorolt görög államkötvényeket.