Az EKB mégsem zárja el a pénzcsapot a görögök elől

Fotó: MTI/EPA / Szimela Pancarci

-


Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsa vasárnap úgy döntött, hogy pénteki szinten tartja a sürgősségi likviditási támogatásból (ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára. Hozzátették: "az igazgatótanács kész bármikor felülvizsgálni a döntését". Az EKB rámutatott arra, hogy szorosan együttműködik a görög jegybankkal a pénzügyi stabilitás fenntartásáért. Jánisz Szturnarasz, a görög jegybank elnöke az EKB-val közös közleményben hozzátette: "a görög nemzeti bank mint az euróövezet tagja, meg fog tenni minden szükséges intézkedést, hogy biztosíthassa a pénzügyi stabilitást a görög állampolgárok számára a jelenlegi nehéz körülmények között".

A BBC vasárnap délelőtt még arról számolt be, hogy az Európai Központi Bank kormányzó tanácsa a vasárnapi ülésén várhatóan leállítja a görög bankoknak nyújtott likviditási hitelkeretet. Valószínűsített azt is, hogy a görög bankok hétfőn szünnapot rendelnek el, és határozat születhet a tőkemozgások korlátozásáról is.

A tárgyalások a görög kormánnyal szombaton szakadtak meg, azután, hogy Alekszisz Ciprasz kormányfő ragaszkodott ahhoz, hogy népszavazást tartsanak a lejáró hitel-keretmegállapodás új feltételek szerinti megújításáról.

Az EKB a vészhelyzetekre kitalált likviditási eszközét (ELA) lényegében automatikusan vonhatja meg a görög bankoktól, mivel az csak hitelprogram alatt álló országnak jár. Márpedig a hitelezők, az EU és az IMF nem fogadták el Ciprasz azon kérését, hogy a július 5-i népszavazásig hosszabbítsák meg a finanszírozást.

A döntés hátterében az is lehet, hogy a hitelprogram csak szerdán fut ki, addig pedig mindenképp járt volna a rendkívüli likviditási hitel.