Az EKB nem adna több pénzt a görög bankoknak

Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA / Oresztisz Panajotu

-

A BBC információi szerint az Európai Központi Bank leállítja a sürgősségi likviditási támogatás folyósítását a görögöknek.


A BBC értesülései szerint az Európai Központi Bank (EKB) vasárnap leállíthatja a sürgősségi likviditási támogatás (Emergency Liquidity Assistance, ELA) folyósítását a görög bankoknak.


A görög pénzintézetek az EKB támogatásától függnek, az Európai Központi Bank az ELA mechanizmusa révén eddig biztosította, hogy a görög bankok képesek megtartani fizetőképességüket, és biztosítani tudják a görög állam finanszírozását a rövid futamidejű kincstárjegyek megvásárlásával. Márciusban a bank még meg is emelte a támogatásból igénybe vehető források keretösszegét, így tavasszal a görög pénzintézetek számára összesen 69, 4 milliárd euró állt rendelkezésre – írta korábban a Portfolio.

A BBC egyik forrása szerint az EKB várható vasárnapi döntése után a görög bankok hétfőn zárva tartanak.


Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays elemzőstábjának helyzetértékelése szerint a görög pénzügyi szektort terhelő bizalmi stresszhelyzetet jelzi, hogy az év eleje óta igen jelentősen, 44 százalékkal megugrott a készpénzhasználat a görög gazdaságban. A görög bankokból november vége és április vége között kivont 29 milliárd eurónyi betétállományból 13 milliárd eurónyi jelent meg a görög gazdaságban közvetlenül cirkuláló papírpénz formájában - állt a Barclays londoni elemzésében.

A ház szerint a végletekig feszített görög közfinanszírozási rendszer forrásai nem tűnnek elégségesnek ahhoz, hogy Görögország a kedden esedékessé váló 1,6 milliárd eurós adóssághányadot törleszteni tudja a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF).
Ráadásul a kamatfizetési kötelezettségek nélkül számolt elsődleges államháztartási egyenleg várhatóan egyre mélyebb mínuszba fordul, és ha Görögország nem fér hozzá az EKB likviditási forrásaihoz, akkor a kormány fizetési ígérvények kibocsátására kényszerülhet a hazai fizetési kötelezettségek teljesítésére.Az, hogy e módszer gyakorlatilag párhuzamos valuta meghonosításához és Görögország euróövezeti tagságának megszűnéséhez vezet-e, nagyban függ a következő időszak politikai fejleményeitől, például attól, hogy kiírnak-e előre hozott választásokat, és ha igen, ennek eredményeként milyen új görög kormány alakul - állt a Barclays helyzetértékelésében.


Az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde a BBC televíziónak vasárnap kijelentette: nagyon reméli, hogy Athén teljesíti a valutaalappal szemben kedden lejáró törlesztési kötelezettségét. Ha mégsem, Görögország ugyan továbbra is az IMF tagja marad, változatlanul képviselteti magát az igazgatótanácsban és jogosult lenne technikai jellegű segítségre, nem lesz azonban hozzáférése újabb IMF-finanszírozásokhoz mindaddig, amíg a szervezettel szembeni törlesztési hátralékát fel nem számolja - tette hozzá.
Az IMF vezetője szerint Görögországhoz hasonló fejlettségű gazdaságok még soha nem kerültek hátralékba IMF-tartozásaikkal.