Az éhség miatti lopás nem számít bűncselekménynek Olaszországban

-

Az ítélet szerint a férfi csak annyit vett magához, hogy csillapítsa az éhségét.


Nem számít bűncselekménynek Olaszországban, ha valakit az éhség késztet arra, hogy kis mennyiségű élelmiszert lopjon; erről az olasz legfelső bíróság határozott keddi ítéletében.

A semmítőszék felmentett egy ukrán állampolgárságú hajléktalant, aki 2011-ben próbált meg egy szupermarketben 4,07 euró (1269 forint) értékben néhány virslit és egy kevés sajtot lopni. Roman Osztriakovot egy vásárló meglátta, majd azonnal riasztotta a biztonsági őröket. A férfit bűnösnek találták, és fél év börtönre, valamint 100 euró (mintegy 31 ezer forint) pénzbírságra ítélték.

Az államügyész fellebbezett, és a büntetés enyhítését kérte arra hivatkozva, hogy a harminc év körüli férfi nem hagyta el az üzlet területét, ezért nem lopott, csak lopási kísérletet tett. A semmítőszék végül érvénytelenítette az ítéletet.

„A vádlott helyzete és az élelmiszer eltulajdonításának körülményei azt mutatják, hogy csak annyit vett el, amennyi ahhoz az alapvető szükségletéhez kellett, hogy sürgető éhségét csillapítsa” – olvasható az ítéletben.

Az esetről tudósító Corriere della Sera című olasz napilap kiemelte annak a ténynek az iróniáját, hogy egy 4,07 euró értékű lopási kísérlet ügyének az igazságszolgáltatás három szintjén – első fok, fellebbezés, megsemmisítés – is át kell mennie az ezzel járó összes költséggel együtt, mielőtt végleg lezárják.