Az Együtt és a Jobbik is kiborult Polt Péterre, de más-más okok miatt

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

Az Együtt szerint botrányos, hogy a nyírbogáti polgármester összeférhetetlenségi ügyében nem indul büntetőeljárás. A Jobbik attól tart, a vörösiszap-katasztrófa felelőseit végül nem ítélik el.


Az Együtt - a Korszakváltók Pártja arra szólítja fel Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy fegyelmivel menessze a nyírbátori járási vezető ügyészt, amiért nem indított eljárást Simon Miklós fideszes képviselő, volt nyírbogáti polgármester végkielégítésének ügyében - közölte a párt elnökségi tagja kedden az MTI-vel.

Pataki Márton emlékeztetett arra, hogy a fideszes Simon Mikós 2001-2014 között volt Nyírbogát polgármestere, de miután ez már összeférhetetlen az országgyűlési képviselőséggel, a tavalyi önkormányzati választáson nem indult. A kormánypárti politikust felesége követte a polgármesteri székben, aki még tavaly ősszel indítványozta, hogy férje több mint bruttó hárommillió forint végkielégítést, valamint a ki nem vett szabadságok után további több mint bruttó kétmillió forintot kapjon - tette hozzá.


Polt Péter utasítására?

Az Együtt feljelentést tett az ügyben, és megkereste azokat az önkormányzatokat, amelyeknél az előző ciklusban olyan politikus dolgozott, aki most országgyűlési képviselőként végzi munkáját. Eddig 34 helyről kaptak választ és sehol máshol nem adtak végkielégítést azoknak, akikből országgyűlési képviselő lett - ismertette Pataki Márton.

Elmondta: a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt tett feljelentésüket a Központi Nyomozó Ügyészségről áttették a Nyírbátori Járási Ügyészségre, de az ottani vezető ügyész, Méhész Anikó, bűncselekmény hiányára hivatkozva elutasította azt egy olyan paragrafusra hivatkozva, amelyik szerint aki legalább két évéig polgármester volt, azt háromhavi juttatás illeti meg, valamint a képviselő-testület megszavazhat számára további három havi juttatást.


A vörösiszap-katasztrófa helyszínén: a Jobbik szerint elmaradhat a felelősségrevonás


Ugyanezen paragrafus azonban azt is kimondja, hogy a volt polgármestereket nem illeti meg ez a végkielégítés abban az esetben, ha országgyűlési képviselők, alpolgármesterek vagy egy másik önkormányzat polgármesterei lesznek - hívta fel a figyelmet Pataki Márton, aki ezért felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy ha "nem az ő utasítására" utasították el a beadványt, akkor fegyelmivel menessze a járási vezető ügyészt.

A Jobbik azt kéri a legfőbb ügyésztől, hogy szakmailag vizsgálja felül a devecseri vörösiszap-ömléssel kapcsolatos vád módosítását. Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy az ügyészség több ponton is enyhített a vádiraton.

Az elmúlt öt évben senkit nem vontak felelősségre, senki nem ül börtönben és nem zároltak magánvagyonokat - sorolta. Kitért arra is, hogy a balesetet vizsgáló parlamenti bizottság volt elnökeként helyeselte az eredeti vádiratot, és a testület nagy többséggel elfogadott jelentése is ugyanazon megállapításokra jutott.

A jobbikos politikus azt mondta: attól tart, hogy a végén senkit nem fognak felelősségre vonni. Szóvá tette, hogy miközben a vád eleinte halált okozó veszélyeztetés volt, ma különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszély-okozás, miközben tíz ember életét vesztette.

Kepli Lajos azt is bírálta, hogy az új vádirat alapján nem volt előrejelezhető a baleset, miközben a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségű vörös iszap volt a tározó kazettában, és nem sűrű állagú, hanem híg lé. Értékelése szerint a Mal Zrt. akkori vezetőinek minden szava cáfolható, az érintettek nem segítettek beazonosítani az iszapot, és a tragédia másnapján is azt hangoztatták, hogy az nem jelent veszélyt. A vádlottak szerencséjének nevezte, hogy Magyarország „következmények nélküli ország". A Veszprémi Törvényszéken hétfőn több pontban módosították a vádat a devecseri vörösiszap-ömlés feltételezett felelősei ellen zajló per tárgyalásán.