Az Együtt és a DK is feljelentést tesz a milánói expó miatt

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Az Együtt és a Demokratikus Koalíció is feljelentést tesz hűtlen kezelés gyanúja miatt, a milánói világkiállítás magyar pavilonját érintő visszaélések kapcsán. A Liberálisok ÁSZ-vizsgálatot várnak. Az EMMI visszautasítja a vádakat.


Az Index ma reggel írta meg, hogy Szőcs Géza kormánybiztos több százmillió forintért rendelt filmeket, multimédiás projekteket, élményutakat a milánói expóra. A produkciók sehol nem láthatók, csak a kifizetéseknek van nyomuk - írták. A hírportál szerint az EuroAtlantic Solution nevű cég, amely az egykori fejlesztési miniszter, Fellegi Tamás cége, 23,9, majd 790 millió forintért kapott megbízásokat az expóval kapcsolatban. A cikk szerint 2,4 millió forintot kapott a Molto Harmonico Bt., hogy alkalmazottja zongorázzon Milánóban, egy szerződés aláírási ceremóniáján.


Az Együtt közleményben szólította fel Szőcs Gézát, hogy bizonyítsa be: a filmek valóban megfelelő minőségben elkészültek, és azokat be is fogják mutatni. Az ellenzéki párt közölte, nem fogják hagyni, hogy "fideszes haverok és oligarchák a milánói világkiállítás kapcsán is lenyúlják a magyar polgárok pénzét".

Varju László, a DK alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy az expó ötmilliárd forint feletti költségei miatt kérdéssel fordul Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez is. Szerinte a fideszes korrupció minden eleme látható a projekten. Mint mondta: a szervezők nem tudnak elszámolni a költségekkel, túlárazások és „a haveroknak juttatott" pályázatok is vannak. Az ellenzéki politikus a problémák között említette, hogy senki által nem látott filmek készültek a világkiállításra. Varju László szerint az egészet tetézi, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma titkolózik, kozmetikázza az adatokat. Varju is felszólította Szőcs Gézát, a milánói expóval kapcsolatos feladatokkal megbízott kormánybiztost, hogy mutassa be az elkészült, de be nem mutatott filmeket.

A Magyar Liberális Párt arra kéri Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, hogy mielőbb indítson vizsgálatot a milánói expón történt pénzügyi visszaélésekkel kapcsolatban. A párt közleményében a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a magyar pavilon megépítésének 2 milliárdos költségén túl 2,3 milliárd forintot költöttek a programokra, amit 900 millió forintos pótköltségvetéssel egészítettek ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményévben visszautasítja „a baloldali politikai pártoknak az Index hírportál számos hazugságot tartalmazó cikkére alapozott állításait", egyebek mellett azt, hogy a milánói világkiállítás kapcsán nem tett eleget közérdekű adat közzétételére vonatkozó jogi kötelezettségének, valamint, hogy "nem tud elszámolni a költségekkel". A tárca jogi lépéseket helyezett kilátásba.