Az egykori szovjet katonákra, hadifoglyokra emlékezik a német államfő

Forrás: MTI / Thibault Camus

-

Joachim Gauck szerint hálával és tisztelettel tartoznak a felszabadításért, még akkor is, ha a szovjetek Németország keleti felében felelősek voltak az elnyomásért, az üldözésért.


A második világháború befejeződésének közelgő 70. évfordulója alkalmából az egykori szovjet katonák teljesítményéről, illetve szenvedéseiről az elkövetkező napokban külön is meg kíván emlékezni a német államfő.

Ezt maga Joachim Gauck jelentette be a Süddeutsche Zeitung című lapban megjelent szombati interjújában. „Május 8-án felszabadítottak bennünket, mégpedig a Szovjetunió népei is. Ezért hálával és tisztelettel tartozunk nekik” – jelentette ki az államfő.

Az interjúban Gauck úgy vélekedett: mindezen az a tény sem változtat, hogy a szovjet felszabadítók a háború után Németország keleti felében felelősek voltak a szabadság elfojtásáért, az elnyomásért, az üldözésért. A német államfő elmondta: az elkövetkező napokban nagy súlyt kíván helyezni az egykori szovjet hadifoglyok sorsára is. Utalt arra, hogy a náci német hadsereg által foglyul ejtett öt és fél millió szovjet katonának csak kevesebb mint a fele maradt életben.

A szovjet hadsereg szerepének megítélése ellentmondásos Németországban: 1945-ig a felszabadítókat látták bennük, 1945 után azonban a diktatúra képviselőit. „Ez utóbbihoz nagyon kritikusan lehet és kell viszonyulnunk, de ugyanilyen őszinte tisztelettel és köszönettel tartozunk ezeknek a katonáknak a felszabadításban játszott szerepükért” – fogalmazott az államfő.