Az egykori iWiW-alapító feljelentette az összes pártot

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Várady Zsoltnak baja van az összes, 1990 óta létező párttal, amiért Magyarországon romlott az adófizetési morál, és amiért az ember adócsalásra „kényszerül”. Ezért aztán beperelte az összes, a rendszerváltás óta a napjainkig létező pártot.


Mint ahogy az egykori iWiW-alapító közleményében írja, megelégelte, hogy Magyarországon vállalkozást csak adókerüléssel vagy adócsalással lehet működtetni. Ezért magánemberként feljelentést tett 15 párt ellen, „mert olyan adózási rendszert alakítottak ki és tartanak fenn, amely miatt az alkotmányban rögzített” jogai sérülnek.

Várady az alkotmányból idéz („Magyarország biztosítja a tisztességes gazdasági verseny feltételeit”, „minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez”), majd részletezi, hogy ezek alapján hol sérülnek a jogai. Szerinte a gazdasági verseny feltételei nem teljesülnek „hiszen akár kétszeres eltérés lehet egy szabálykövető és egy - kényszerűségből - nem szabálykövető cég két árajánlata között”.

Szerinte a munkavállaló jogai is csorbulnak: „Bár jogom lenne hozzá, ez szintén nem valósul meg, hiszen ha adókerülök, adócsalok, nem vagyok biztonságban (bármikor lecsaphat rám a NAV), felőrli az egészségem (ha adócsalok, a stressz miatt; ha nem csalok adót, amiatt, hogy sosem lesz elég pénzem, hogy megéljek), és a méltóságom is megkérdőjeleződik, mivel vétséget vagy bűntettet követek el kényszerűségből.”


Szerinte a magyar pártok kifejezetten ügyelnek rá, hogy az állampolgárok adót csaljanak, mert így az emberek zsarolhatók, manipulálhatók lesznek, ha vaj van a fülük mögött, akkor nem merik felemelni a szavukat.


Várady kiemeli, hogy a feljelentése egy kampány része, amellyel az adófizetési morál javulásáért harcol.