Az egyik merénylő utolsó sms-ének alapján indult a hajsza Párizsban

Fotó: MTI/EPA / ETIENNE LAURENT

-

A múlt heti párizsi merényletek egyik helyszínéről, a Bataclan koncertterem elől az egyik öngyilkos merénylő által elküldött utolsó sms címzettje tartózkodott abban a lakásban, ahol szerda hajnalban a feltételezett terroristákat őrizetbe vette a rendőrség – jelentette a France2 francia közszolgálati híradó.


„Elindultunk, kezdünk” – ezt az üzenetet küldte el múlt péntek este 21 óra 42 perckor az egyik öngyilkos merénylő, mielőtt társaival behatolt a Bataclanba. A mobiltelefont a koncertterem előtti szemetesben találták meg a rendőrök. A telefonban a Bataclan terméről is szerepelt egy részletes tervrajz. A France2 szerint a nyomozók megállapították, hogy az a mobiltelefon, amelyikre az üzenetet küldték, a Párizstól északra található Saint-Denis előváros sétálóutcájában, a rue de la République 48-as számú házában volt.


Az akciót ebben az épületben reggel 4 óra után indították el nagy erőkkel a kommandósok, célpontja a 129 halálos és 352 sebesült áldozatot követelő, múlt pénteki merényletsorozat feltételezett főszervezője, a 28 éves – Marokkóban született, de belga állampolgárságú – Abdelhamid Abaaoud volt.
A rajtaütés során ketten meghaltak, hét embert őrizetbe vettek, azonban nagy valószínűséggel Abaaoud nincs az elkapott terroristák között: ő vagy elmenekült a helyszínről, vagy tévesen feltételezte a rendőrség, hogy ott volt a lakásban.

Francois Molins párizsi főügyész azt közölte, hogy még tart az azonosítás. „Senki nem tudott bemenni az épületbe, ezért a rendőrség tudományos és technikai vizsgálatai még nem kezdődtek meg – jelezte az ügyész, aki délutánra ígért részletesebb tájékoztatást. – Jelenleg lehetetlen a személyazonosságokat megállapítani” – tette hozzá.