Az egyik brüsszeli merénylő még mindig szökésben van

Fotó: AFP / MICHAEL VILLA

-

Az el-Bakraoui testvérek egyike a brüsszeli reptéren, a másik a metróban robbantotta fel magát. Továbbra is szökésben van az a férfi, akinek a bombája nem robbant fel a reptéren. Őt egyelőre nem nevezte meg az ügyészség, de valószínűleg a párizsi terrortámadások egyik szervezőjéről van szó.


A két öngyilkos merénylőt azonosítottak azok közül, akik részt vettek a keddi brüsszeli robbantásokban. Eszerint egy belga testvérpár, az el-Bakraoui testvérek, a 27 éves Khalid el-Bakraoui és a 30 éves Brahim el-Bakraoui robbantották fel magukat. A merényletekben 31 ember meghalt, 270 megsérült.

A belga ügyész, Frederic Van Leeuw szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: Brahim a brüsszeli nemzetközi Zaventem repülőtéren robbantott, a testvére, Khalid pedig a Maelbeek metróállomás öngyilkos merénylője volt. Brahim szerepe igazolt, a DNS-ét megtalálták. Szerda reggel a belga lapok még arról írtak, hogy mindkét testvér a reptéren robbantott.

Kiderült, hogy Brahim van annak a képnek a közepén, amelyet a reptéri biztonsági kamerák alapján kedden hoztak nyilvánosságra. Ezen három ember látható, kettő fekete, egy pedig világos ruhában.


A három reptéri gyanúsított, középen Brahim el-Bakraoui


A bal oldalon szereplő férfit egyelőre nem tudták azonosítani, felrobbantotta magát.

A jobboldali gyanúsított jelenleg is szökésben van, miután a reptéren a bombája nem robbant fel, ez volt a legpusztítóbb bomba. Ezt a férfit az ügyészség nem nevezte meg, annak ellenére sem, hogy több belga lap szerint is 24 éves Najim Laachraouir nevű férfiről lehet szó, aki valószínűleg fontos szerepet játszott a párizsi terrortámadásokban is.

Az ügyész azt mondta: a reptéren az első bomba a 11-es pultnál robbant 7 óra 58 perckor, a másik a 9 másodperccel később a 3-as pultnál. A gyanúsítottak taxival érkeztek a reptérre Brüsszel Schaerbeek nevű részéből.

Schaerbeekben a rendőrség átvizsgált egy lakást, ahol találtak a laptopot, rajta Brahim feljegyzéseivel. A férfi egy végrendeletet is hátrahagyott, ebben arról írt, tudja, hogy a rendőrség keresi, de nem akarja egy börtöncellában végezni.

A rendőrség Schaerbeekben, a kedd éjszakai házkutatás során talált 15 kilogramm robbanóanyagot, 150 liter acetont, detonátor, bőrönddel teli csavart szöget, illetve más bombakészítéshez szükséges anyagot. Ehhez hasonló anyagokat használtak a párizsi merényletek során is, ez arra utalt, hogy ennek a sejtnek köze lehetett ahhoz az akcióhoz is.

Szerdán a terrorellenes egység egy férfit elfogott Anderlecht környékén. Először olyan hírek jelentek meg, hogy a támadások harmadik gyanúsítottját, a 24 éves Najim Laachraouir fogták el. Később ezeket az információkat visszavonták. Az őrizetbe vett emberről egyelőre nem lehet részleteket tudni.

Khalidról a híradások azt emelik ki, hogy hamis névvel bérelt egy lakást korábban a brüsszeli Forest negyedben. Ebben a lakásban tartott a rendőrség házkutatást múlt kedden, itt találták meg Salah Abdeslam ujjlenyomatát. Abdeslam, a párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottja, őt a múlt pénteken fogták el.

A testvérpárt a rendőrség jól ismerte különböző bűncselekmények miatt. A belga RTBF csatorna szerint Khalidot autólopás miatt ítélték el, Brahim pedig 2010 októberében került börtönbe, mert rálőtt a rendőrökre. A testvéreket a hatóságok március 15-e óta terrorcselekményekkel összefüggésben is keresték.

Brüsszelben kedd reggel három robbanás történt, két bomba a Zaventem repülőtéren, egy a metróban robbant. A belga kormány szerint terrorcselekmény történt, az Iszlám Állam később vállalta is a felelősséget.