Az egyetlen nyertes lépés nem játszani

-

Hetvenegy éve hajtották végre az első atomrobbantást, és még mindig megfagy csontjainkban a velő, ha egy új állam csatlakozik az atomhatalmak sorához – különösen, ha Észak-Korea állítja ezt magáról. Végigvesszük a bomba történelmének fontos évszámait. Háttérképünk az 1983-as War Gamesből származik, amely végén a háborús mesterséges intelligencia kijelenti: „érdekes játék, az egyetlen nyertes lépés nem játszani”.


1945: Trinity kísérlet

Így nézett ki a világ első atomrobbantása 16 milliszekundummal a gomb megnyomása után. A félgömb teteje 200 méter magasan van.


A Baker bombát 27 méterrel a tenger szintje alatt robbantották fel. Bár a bomba 23 kilotonnás volt, végrehajtható sugármentesítési terv nem készült a kísérlethez.


Hirosima és Nagaszaki lebombázása legalább annyira szólt a Szovjetuniónak, mint amennyire Japánnak. Az atombombák ledobásával kezdődött a hidegháború.


Az első szovjet atombomba csavarra pontosan az amerikai Fat Man bomba másolat volt. Páncélosok, repülők és több mint ezerötszáz állat volt a robbanás körzetében, hogy a fegyver hatásait kiértékelhessék a tudósok. Ha a Japánra ledobott két atombomba nem indította el a hidegháborút, az RDS-1 megtette.


Az első hidrogénbomba felsrófolta a pusztítási lehetőségeket: a kilotonnás nagyságrendekben mozgó atombombák helyett megatonnás rombolóerőt adott a tábornokok kezébe.


Az Ivy Mike robbanóeszköz felépítése és mérete miatt nem volt alkalmas fegyvernek – egy laboratóriumot nem lehet az ellenségre dobni –, a Castle kísérletek során alakult ki a fegyverré tehető hidrogénbomba.


1956 és 1963 között több nukleáris tesztet hajtottak végre a britek az ausztráliai Woomerában. A képen látható 1953-as robbantás a második brit nukleáris próba volt, egy évvel korábban vált atomhatalommá az Egyesült Királyság.


A Castle Bravo tesztrobbantás nemcsak az Egyesült Államok egyik legnagyobb hatóerejű kísérlete volt, hanem az egyik legfelelőtlenebb is. A kísérleti helyszínül választott atollal szomszédos szigetek lakosságát elérte a radioaktív kihullás, a lakosság kitelepítése napokig késett, ennek eredményeként pedig előbb sugárfertőzés, később pedig születési rendellenességek léptek fel.


A Bikini-atollon tesztelte az USA az első hadrendbe állított Teller-Ulam dizájnú hidrogénbomba elődjét. A 11 megatonnás fegyverből csak ötöt gyártottak, utódjából viszont kétszáz pihent különböző raktárakban és silókban. A Castle Romeo volt az Egyesült Államok harmadik legnagyobb hatóerejű tesztje.


Cár bomba , nukleáris fegyver, Atombomba

A Cár-bomba volt minden idők legnagyobb nukleáris robbanóeszköze. 100 megatonnásra tervezték, de a másodlagos töltetből több magot üzemképtelenné tettek a szovjet mérnökök. Így is 50 megatonnás hatóerőt értek el. Egy ekkora bomba egész Budapestet tűzgolyóvá változtatná.


Mururoa atoll, 1971 , nukleáris fegyver, Atombomba

Vita tárgyát képezi, hogy hány atomkísérletet hajtottak végre a Muroroa-atollnál. A legalacsonyabb szám is 175 és a legmagasabb sem több 181-nél. Utoljára 1995-ben robbantottak itt a franciák.